Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

В УМБАЛ “Свети Георги”- Пловдив продължава кампанията за превенция на рака на гърдата

Доц. д-р Ваня Узунова

В Университетска болница “Свети Георги” в Пловдив продължават стартиралите през ноември безплатни прегледи за профилактика, диагноза и лечение на рак и доброкачествени заболявания на гърдата. Кампанията се провежда от доц. д-р Ваня Узунова във Втора клиника по хирургия, по-позната като Клиника по гръдно-коремна хирургия. Над 300 жени са минали преглиди и консултации в рамките на 2,5 месеца от старта на кампанията. В този период доц. Узунова е открила доброкачествени образувания при 10 жени, а две от пациентките са диагностирани с злокачествени образувания.

Доц. д-р Ваня Узунова е с две специалности – “Обща хирургия” и “Гръдна хирургия”, а освен това има и защитена дисертация за заболяванията на млечната жлеза. Специализирала е в САЩ и Франция, където държавната политика в сферата на здравето е насочена към възможно най-ранно откриване на тумори. Идеята за настоящия скрининг се ражда не само по примера на профилактиката в тези държави, а и след куп случаи на български пациентки под 30-годишна възраст, които търсят помощ, когато коварната болест вече е напреднал стадий. У нас в момента пациентките сами решават кога и дали да отидат на профилактичен преглед за скрининг на рак на гърдата. Мамографските изследвания се препоръчват едва след 40-годишна възраст, а преглед при гръден хирург – веднъж в годината. Направленията от личните лекари обаче не стигат и понякога това е причината някои жени да отлагат или да се откажат от преглед, а след това и от мамографско или ехографско изследване. Кампанията на УМБАЛ “Свети Георги” на практика решава този проблем, като предлага безплатни прегледи – а те са първата стъпка в тази поредица от изследвания.

Ракът на гърдата е лидер по заболеваемост от онкологичните болести при жените, но млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало. На практика ранното диагностициране определя и пълното излекуване, категорична е доц. Узунова. Според нея всяка жена в полово зряла възраст трябва да се преглежда профилактично при хирург-мамолог, а той ще определи какви образни изследвания трябва да бъдат направени – мамографски, ехографски и дали има нужда от хирургично лечение или наблюдение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете