По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

САЩ замрази руски активи за стотици милиони долари

Апаш с 13 присъди осъди прокуратурата Рецидивистът искал 25 000 лева, получи 2500 лева

Депортираха нацистки военнопрестъпник САЩ предадоха Якив Палий на Германия

Потвърдиха гаранцията от 50 хиляди лева за Бенчо Бенчев

Сърбия може да върне задължителната военна служба

Клоп не иска и да чува за титла

Няма външни наранявания по трупа на изхвърленото бебе на сметището край село Гарваново

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 22 август 2018

Фен с килим хит в Русия

В Унгария гласуват на референдум за квотната система за разпределяне на бежанци

Ралица Агайна напуска парламента, след като подаде оставка.

В Унгария започна референдумът за квотната система за разпределение на бежанците, предлагана от Европейската комисия, предаде БНР.

Въпросът е:  Съгласни ли сте Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента? Правителството лансира допитването и желае да получи отговор „не“.

Искаме колкото е възможно повече хора да отидат и да изразят своето мнение дали намират за приемливо институциите на Европейския съюз да могат да решават без да се допитват до унгарския парламент, когато се касае за това с кой искаме да живеем в нашата държава, каза Золтан Ковач, говорител на правителството.

Унгарската опозиция е разделена в мненията си относно въпроса. Представители на десните партии казват „не“, само Унгарската либерална партия подкрепя отговор „да“. Левите партии призовават гласоподавателите да не вземат участие в референдума, като с тях са съгласни и някои НПО-та.

Според политическия анализатор Атила Джухас референдумът има голямо значение и извън унгарските граници:

Вътрешно, въпросът е доколко Виктор Орбан може да подсили властта си с този референдум и да пребори и без това слабата опозиция. Международната страна на въпроса е докъде може да стигне с политиката си в дестабилизиране на Европейския съюз, и да се опита да противопоставя държави, което и прави унгарското правителство през последната година и половина относно миграцията.

Според допитванията, поне 80 на сто от унгарците, които са решили да гласуват днес, ще отхвърлят квотната система, налагана от Брюксел. Твърде вероятно е обаче избирателната активност да бъде под 50-те процента, изисквани за валидност на референдума.

Основната причина за свикване на референдума не е заплаха от мигрантите, посочи директорът на унгарския институт „Републикон“ Чаба Тод пред БНР:
Унгария никога не е била крайна дестинация за бежанците, тя е просто входната врата. Затова въпросът с бежанците е по-скоро политически проблем, отколкото всякакъв друг. Дори да бъдат спазени квотите на ЕС, според тях трябва да бъдат разпределени 120 000 бежанци. Затова казвам, че този референдум е само вътрешнополитически въпрос. Разбира се той е само за квотното разпределение, но след последната среща в Братислава стана ясно, че то вече не е на дневен ред.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. А кога Българите ще гласуваме? Чухме, че и други суверенни достойни държави са против и искали референдум:) Прави са си хората. Никой не пуска който и да е в собствения си дом, нали? Освен това сащ е огромна държава с много площ за всички..Ще им пратим луксозни фургони:) И стига с тези истории, Какво става с икономиката, селското стопанство, вътрешните работи на България? Или това не са важни неща за ръководството? Ние тънем в недоумение?

  2. V Bulgarie nima da ima referendum koj ste go napravi B Borisov ili presidenta tezi nasi upravnici vinagi sa prodavali nasi narod zastoto iskat da upravlivat te ne pytat naroda zastoto go smitat za bukluk.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.