В храм – паметника „Рождество Христово“ бе отслужен молебен за здраве, против злощастия

На молебен за здраве, против беди и злощастия шипченци отправиха молитви за здраве и благополучие на хората, които веднага се отзоваха да помагат.

След незапомнената градушка Шипка възстановява с доброволци и дарители многобройните щети

Фирми и граждани даряваха керемиди, стъкла за прозорци, работиха със собствена техника и почистваха щетите от бедствието

Молебен за здраве, против беди и злощастия бе отслужен в храм-паметника Рождество Христово“ в Шипка от игумена на шипченския манастир отец Панкратий. Службата бе извършена по молба на кметството и жителите на градчето. Това се случи двайсетина дни след погрома от незапомнената досега градушка в средата на юни, която причини опустошителни щети на всяко домакинство, посевите на хората, автомобилите, дворовете и градините им. „В молитвите си споменахме с благодарност и всички, които ни подкрепяха и продължават да ни помагат в трудните за нас дни“, заяви в социалните мрежи кметът Василка Панайотова.

Огромните ледени зърна, колкото кокоше яйце, надупчиха като сирене покривите на сградите в Шипка.

Ледените зърна с големина на яйце надупчиха керемидите на покривите, счупиха стъклата на сградите, на автомобилите, тотално увредиха плодовите дървета и зеленчуковите градини още преди да са дали реколта. Трагедията предизвика очаквано съчувствие в целия район. А кметството организира кампания в помощ на пострадалите. Съдействие оказа и местното читалище. Фирми от Казанлък и района, както и обикновени граждани, дариха керемиди, стъкла за прозорци, извършваха ремонти на място. Дарители предоставиха на шипченци дори нов разсад, за да възстановят градините си. Доброволци се включиха в почистването на улиците и обществените места, включително и на стълбите към храма на Шипка, която бяха затрупани с борови клони и друга растителност след юнския ураган. „Детската градина продължи да работи благодарение на общината в Казанлък, която отстрани бързо пораженията. В сградата на основното училище бяха възстановени компрометираните керемиди и подменени счупените прозорци. Предстоят ремонти на здравна служба, по сградата на кметството и пенсионерския клуб“, съобщиха от кметството. Кампанията „В помощ на Шипка“, подета от местните хора, медиите и приятели, продължава.

От кметството съобщиха, че незапомнената градушка е станала повод шипченци да си припомнят и други изпитания, които не са сломили духа им: силните порои преди залесяването на планинския район с дървета през 1902 година и образуваните свлачища под къщите; продължителният проливен дъжд през 1963 година, след който хората задружно са изхвърлили тонове кал и се отстранили многобройни поражения върху домовете си; разразилата се снежна буря през 2014 година и настъпилият леден ад, който затрупал със снг къщи и коли и оставил градчето без ток три денонощия. „Днес приемаме това, което се е случило, и продължаваме мъдро да вървим напред. Изпитанията ни сплотяват и помагат да израстваме като човеци. Сърдечно благодарим на всички добри хора, които ни помагат“, казаха от кметството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони