В четири села в областта водата е била с превишения на нитрати през юли

Снимка: Архив

Четири от пробите на питейна вода в областта, взети и изследвани от експертите от РЗИ – Велико Търново през юли, са с превишения на нитрати. Става дума за селата Иванча, Полски Сеновец, Стефан Стамболово и Хаджидимитрово.

През месец юли 2018 г. от дирекция „Обществено здраве” в Инспекцията са извършени 494 проверки в обекти с обществено предназначение и 10 проверки във връзка със стоки и дейности със значение за здравето; издадени са 12 предписания и 1 заповед.

При консуматорите от обществени местни водоизточници от 5 изследвани 4 не отговарят на санитарно-технически норми и правила за строителство и експлоатация на съоръженията. Те са маркирани с траен надпис „Водата е лоша за пиене!“. Това са местен водоизточник „Чуруковец”, местен водоизточник „Старата чешма” и местен водоизточник „Хаджииванчевата чешма” в Горна Оряховица, както и чешма в с. Габровци, които има превишения на коли титър.

48 случая на чревни инфекциозни заболявания са регистрирани през юли във Великотърновска област, като от РЗИ подчертават, че няма доказана причинна връзка между инфекциозните заболявания и качествата на питейната вода.

Издадено е едно предписание до управителя на „ВиК Йовковци“ ООД за извършване на ремонтни дейности на водоснабдителните съоръжения в град Павликени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България