В Швейцария пуснаха нова банкнота от 1000 франка

В Швейцария беше представена нова банкнота от 1000 франка. Тя е част от последната серия банкноти, пуснати в обращение от Швейцарската национална банка.

Това е последната - пета банкнота от деветата серия, пусната в обръщение от Швейцарската национална банка, информира БНТ.

Началото на процеса на подмяна беше поставено през 2016 г и оттогава бяха разпространени банкнотите от 50, 20, 10 и 200 франка. Банкнотата е лилава, както и предшестващата я хилядарка, но е видимо по-малка и по-къса. Основното послание е комуникативността на Швейцария.

"Основният елемент е езикът. Всичко в дизайна е свързано с него. Ръката, глобусът, това са главните елементи от едната страна. Показано е ръкуване между двама души", obqsni Фриц Цюрбрюг, вицепрезидент на борда на директорите на Швейцарската национална банка.

На гърба е изобразен швейцарският парламент като място за открит обществен дебат. Концепцията на новата серия е върху парите да няма личности, а символи, представящи духа на Швейцария.

Пускането им обаче се забави много, заради проблеми от различно естество. Банкнотите са с три слоя - два хартия, направена от памук и по средата един от полимер.

Парите от предишните серии остават в обръщение, докато не бъде обявено изтеглянето им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България