В Шуменско всички 1163 прасета до големи ферми във фризери

В Шуменско всички стопани на обекти тип „заден двор“, които попадат в 20-километровата зона около индустриални ферми, са изпълнили решението на Централния епизоотичен съвет и са заклали прасетата в указания срок. Общо 1163 прасета вече са във фризери.

Най-много животни - 394 са заклани в община Шумен, 303 прасета в Смядово, във Велики Преслав са 183, а в Нови пазар - 103. Стопани от селата Хан Крум и Мокреш, които първоначално отказаха да се разделят с общо 20 животни, също са се съобразили с изискването.

Последен стопанин от село Лиси връх поискал отсрочка до 3 август, защото самият той не се чувствал добре здравословно, за да осъществи лятната Коледа. Тази информация изнесе по време на областна епизоотична комисия зам.-губернаторът Петко Шаренков.

"Благодарим на хората, които проявиха разбиране", каза специално д-р Катя Райкинска, шеф на Областната агенция по безопасност на храните. Единственото важно сега е дезинфекция, подчерта тя.

Собствениците на лични стопанства ще получат по 300 лв. за дезинфекция на обектите си. До утре списъците с лични ферми ще бъдат изпратени в Министерство на земеделието. Те са около 300 броя.

Към момента в област Шумен няма случай на огнище на африканска чума при свинете. Продължават превантивни мерки за недопускане на болестта.

Коментари

Задължително поле