На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

В Шумен наградиха читатели кулинари

Áåøå ïðåäñòàâåíà è êíèãàòà ñ êóëèíàðíè ðåöåïòè íà Ïåòúð Ñòîÿíîâè÷

Над 50 малки и големи читатели участваха в нетрадиционния вкусен конкурс на регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен „Истории в рецепти или с какво се хранят литературните и филмовите герои и техните автори“. Талантливи гастрономи от ученическа до зряла възраст представиха в разкази, есета и фотографии кулинарни истории и рецепти, които са част от хитови романи и филми.
Библиотеката оценява участниците в две възрастови групи – до и над 14 години. Не бяха връчени първи награди само една специална. Заслужи я кулинарният блогър Люси Евтимова с вкусен разказ и рецепта за еклерова торта. Авторката е била вдъхновена от филма „Хари Потър“ и тези които са го гледали знаят историята. Евтимова получава ваучер за туристическо пътуване до лично избрана дестинация.
Сестрите от Шумен Християна и Светлозара Дариеви пък, бяха създали дъхав разказ със семейна рецепта по разказа „Печена тиква“ на Елин Пелин. Момичетата бяха добавили и снимки. В конкурса имаше и френско участие – Христина Панджаридис спечели второ място сред участниците над 14 г. за художествената си творба „Ухания до небето“, вдъхновена от романа „Като гореща вода за шоколад“. Третата награда пък бе присъдена на учителката от Етрополе Петя Георгиева за кулинарното пътешествие по повестта „Българи от старо време“. Учениците на преподавателката са описали всички храни по трапезите в творбата.
Кулинарите-читатели бяха наградени по време на представяне на книгата на бившия културен министър Петър Стоянович „Така би сготвила баба ти“ във вторник вечерта. В журито на конкурса беше победителят в тв.формата „Master Shef“ Стефан Стефанов. Той с активното участие на шуменски ученици беше приготвил хитовият сладкиш „Агнеса“ от книгата на Стоянович. Рецептата и софийската история около него всеки може да открие между кориците на книгата. За публиката на конкурса имаше летни освежаващи питиета.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.