В Шумен наградиха читатели кулинари

Áåøå ïðåäñòàâåíà è êíèãàòà ñ êóëèíàðíè ðåöåïòè íà Ïåòúð Ñòîÿíîâè÷

Над 50 малки и големи читатели участваха в нетрадиционния вкусен конкурс на регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен "Истории в рецепти или с какво се хранят литературните и филмовите герои и техните автори". Талантливи гастрономи от ученическа до зряла възраст представиха в разкази, есета и фотографии кулинарни истории и рецепти, които са част от хитови романи и филми.

Библиотеката оценява участниците в две възрастови групи – до и над 14 години. Не бяха връчени първи награди само една специална. Заслужи я кулинарният блогър Люси Евтимова с вкусен разказ и рецепта за еклерова торта. Авторката е била вдъхновена от филма "Хари Потър" и тези които са го гледали знаят историята. Евтимова получава ваучер за туристическо пътуване до лично избрана дестинация.

Сестрите от Шумен Християна и Светлозара Дариеви пък, бяха създали дъхав разказ със семейна рецепта по разказа "Печена тиква" на Елин Пелин. Момичетата бяха добавили и снимки. В конкурса имаше и френско участие - Христина Панджаридис спечели второ място сред участниците над 14 г. за художествената си творба "Ухания до небето", вдъхновена от романа "Като гореща вода за шоколад". Третата награда пък бе присъдена на учителката от Етрополе Петя Георгиева за кулинарното пътешествие по повестта "Българи от старо време". Учениците на преподавателката са описали всички храни по трапезите в творбата.

Кулинарите-читатели бяха наградени по време на представяне на книгата на бившия културен министър Петър Стоянович "Така би сготвила баба ти" във вторник вечерта. В журито на конкурса беше победителят в тв.формата "Master Shef" Стефан Стефанов. Той с активното участие на шуменски ученици беше приготвил хитовият сладкиш "Агнеса" от книгата на Стоянович. Рецептата и софийската история около него всеки може да открие между кориците на книгата. За публиката на конкурса имаше летни освежаващи питиета.

Коментари

Задължително поле