В Шумен стартира плащането на местни данъци и такси

Жителите на община Шумен могат да плащат от понеделник данъка върху недвижимите си имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху автомобилите, съобщават от кметството. Ставките на налозите са непроменени.

Иначе до 1 март всеки ще получи по пощата съобщение за точната дължима сума. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на общината чрез КИН /клиентски идентификационен номер/. Услугата за издаване му е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.

Налогът "жилище" и "кола" могат да се платят на две вноски – до 30 юни и до 31 октомври. Платилите цялата сума до 30 април получават 5% отстъпка, напомнят от данъчната служба в Община Шумен.

Плащането може да стане на касите в отдел „Местни данъци и такси" в сградата на общината на бул.„Славянски" №17 от 8,30 до 18,30 ч., без прекъсване. За улеснение на гражданите задълженията могат да бъдат платени на място и чрез ПОС-терминални устройства. Данъчните си задължения гражданите могат да платят и на изнесени каси в кварталите „Дивдядово“ и „Боян Българанов“, които са отворени от 7,30 до 17,30 ч. с почивка от 12 до 14 ч.

Плащането може да се извършва и по банков път по сметката, обявена на сайта на община Шумен – www.shumen.bg

До 31 януари е крайният срок за подаване на патентна декларация и декларация за туристически данък в общинската данъчна служба. Платилите в срока на подаване също ползват 5% отстъпка.

От общината напомнят, че от 2016 г. има промяна в последователността на погасяване на вземанията /чл.169, ал.3а от Данъчно процесуалния кодекс/. Задълженията се заплащат по реда на възникването им и който има стари неплатени налози, вноската му първо покрива тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони