На 25 май 2018 да почерпят

Раздадоха наградите “Аскеер 2018” За цялостен принос в развитието на театралното изкуство отличиха Васил Михайлов

Хазал от “Черната перла” не крие новата си любов Актрисата Ханде Ерчел твърди, че славата не я е променила

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима

Николас Мадуро се закле за втория си мандат като президент на Венецуела

Макрон и Путин се срещнаха в Константиновския дворец край Санкт Петербург

Връчват наградите “Аскеер” за постижения в театралното изкуство

Григор Димитров започва с мач срещу Виктор Троицки на “Ролан Гарос” Рафаел Надал среща Александър Долгополов на старта на турнира в Париж

Борисов на приема в Рим: Народите на България и Република Македония са още по-близки

Абитуриентите от училището на Теодосий Спасов се сбогуваха с концерт

Започнаха абитуриентските балове в Благоевград

“Свободна книжарница” на празника в Сливен

Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са в готовност, ако Ким Чен-ун предприеме “безразсъдни действия”

24 май в женския затвор в Сливен: Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил Премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта и делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”

В Шумен стартира 51-та пречиствателна станция за отпадни води

Снимка: Цветелина Георгиева

В Шумен в събота беше даден старт на 51-та пречиствателна станция за отпадъчни води, изградена с евросредства по ОП “Околна среда”.

Премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева дойдоха да открият и пуснат екосъоръжението. То се строи от десетилетия и най-после са факт три нива на пречистване на отпадъчната вода на 100 000 души от Шумен и кв.”Дивдядово” – механично, биологично и химично. “Това е много голяма придобивка за Шумен, която общината никога не може да си позволи”, каза кметът Любомир Христов и благодари на съдействието на кабинета за реализацията.

Последното вложение е за 13 млн.лв., но имаше голяма опасност от провал на проекта. Министър Василева напомни: “Това е първият обект, приключил с финансиране от новия програмен период. Това е един от драматичните, рискови проекти /от общо 8 в страната/, които не можаха да приключат миналия програмен период”. Заради забавяне в предишни години не можа да приключи изграждането на пречиствателната станция до края на м.г. “Рисковете бяха много – ако не бяхме осигурили тези 13 млн.лв., общината трябваше от своя бюджет да ги осигури или да върне 49 млн.лв. за изградена 41 км. водопроводна мрежа”, каза министър Василева.

Благодарение на усилията на цялото правителство и доброто сътрудничество с ЕС, е постигнато предоговаряне и завършване на рисковите обекти през новия програмен период. Община Шумен първа в страната успява да се справи.

“Слагаме финал на проект с дълга история, финал на мащабна инвестиция в здравето на хората, в условията на живот, за опазване на околната среда, да не се замърсяват водите на река Камчия и почвата”, напомни екоминистърът. Василева подчерта, че след изготвяне на проекта за пречиствателна станция за питейни води, дългоочаквана от шуменци, той ще бъде представен за финансиране също със средства от оперативната програма.

Премиерът Борисов също напомни, че ако не са били съвместните усилия на община, министерство на екологията и европейската комисия, шуменци тлябваше да се бръкнат и да извадят 49 млн.лв. Заради некадърно предишно управление.

“Всичката тази смрад се е изливала в Камчия, в почвите, във въздуха, а после казваме, че сме били най-болната нация…”, коментира досегашното състояние премиерът.
От фирмата изпълнител на обекта обясниха, че пречиствателното съоръжение е изградено по най- високите европейски стандарти и Шумен се нарежда до най-развитите европейски градове по опазване на околната среда. Станцията ще отстранява биогенните елементи азот, фосфор и ще прави анаеробна стабилизация на утайките. Освен това по съвременна технология сама ще задоволява над 50% от нуждите от ел.енергия, а  годишно това са 600 000 лв.
При пускането на съоръжението в събота се понесе мирис на шампоан, но то е заради две козметични фирми, които изпускат водите си, обясниха ВиК-специалисти.

Премиерът Бойко Борисов се удиви от 4 санирани блока в малкия град Смядово, които изглеждат като ново строителство. В същото време в големия Шумен, който е съвсем близо, има 25 заявки, но нито един готов блок. Затова не пропусна да отбележи каква е разликата. Според него, смядовчани са размислили и не са повярвали на разпространяваните лъжи срещу санирането, че ще им бъдат взети апартаментите.

“Представяте ли си как на гръб ги вземам и си ги занасям в Банкя или как кмета ще вдигне данъците на едни, а на други не?”, коментира Борисов. Той поздрави хората, че не са се подвели, защото “ние българите обичаме да се подвеждаме и да се лашкаме отвреме на време”.

Борисов каза, че удоволствието хората да получат напълно безплатни ремонти струва по над 1 млрд.лв. на година за саниране. И това са парите, които с най-голямо удоволствие осигуряват, защото отиват пряко при всяко едно семейство. Според премиера, би трябвало всички политически партии да са доволни, защото в  блоковете има хора не само от ГЕРБ.

Той обясни, че и за новия бюджет е подготвен 1 милиард за саниране, защото е настъпило активизиране и има 4900 заявки, след като българите са видeли, че са били грозно лъгани.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.