В Юндола не вярват във водата им да има уран

Регионалната здравна инспекция в Пазарджик е взела повторни проби от водоизточниците, в които беше открито повишено съдържание на естествен уран в района на Велинград. Резултатите се очаква да излязат след десетина дни. Дотогава на хората в няколко села в община Велинград ще се доставя безплатна минерална вода.

От нито една институция обаче не са информирали официално хората в село Юндола, че не е препоръчително да пият вода от чешмите, съобщи БНТ.

"Ама то никой не е предупреден. Това е информация от телевизията и слушаме там по интернети. Ние чухме, ама дали е истина, или е с цел да се вдигнат цените на водата и правят заблуда на хората", разказаха местните.

Повечето хора продължават да пият вода от чешмите, предпазват само децата и животните. Казват, че цял живот пият от тази вода и няма по-вкусна от нея, тъй като идва високо от планината. Затова с нетърпение чакат лабораторният анализ да потвърди, че нищо опасно не тече от чешмите им.

"Всички се ограничават от питейната вода, която идва, но все пак тя идва от Белмекен. Така че не мисля, че има някаква опасност. Все пак толкова години всички пием от тази вода, едва ли ще стане нещо по-различно сега", каза жена от селото.

От Велинград доставят бутилки с безплатна минерална вода до съседното село Света Петка. В Юндола единственото съобщение, че водата в чешмите е негодна, е ръчно написана бележка на прозореца на кметството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България