В Япония отварят „фитнес“ за геймъри

Бумът на фитнес центровете от втората половина на миналия век може да бъде последван и от подобно явление в света на гейминга през новия век. В Япония отваря врати първият в светафитнесза любители на електронни спортове, които искат да повишат уменията си в една или друга игра.

Центърът ще бъде открит на 19 май и ще работи точно на принципите на традиционните зали за физическа подготовка, разликата е само в обекта на дейност. Посетителите ще плащат такса, като най-евтиният месечен абонамент възлиза на 5500 йени (малко над 80 лв.) и ще покрива единствено правото на използване на гейминг компютър. Срещу 12 100 йени месечно (180 лв.) любителите ще получават лични уроци от професионален геймър, а освен това могат да си наемат и персонален треньор, който да направи оценка на моментните им способности и да изготви стратегия за подобряването им. Цените са сравнително ниски за стандарта в Япония, а целта е съоръжението да бъде с възможно най-мощните гейминг машини, но да запази малкия си мащаб, за да отговаря на изискванията за устойчиво развитие. Затова клубът няма да предлага възможности за състезания и отборни игри, а ще може да служи само заобразователницели, като основният коз ще е възможността за преподаване лице в лице от майстори на аматьори. Засега сред застъпените игри са League of Legends, Valorant, Rainbow Six: Siege, Identity V и Puyo Puyo, като последните са много популярни в Япония, макар и не чак толкова в останалия свят.

Предприятието е първото по рода си, тъй като ще разчита на клиенти, за които геймингът е хоби, точно както посетителите в истинските фитнеси. Иначе вече съществуват центрове за подготовка на геймъри, но те работят на принципа на академиите към големите футболни клубове и целта им е изграждането на професионални състезатели. Най-известният еТ1“ в южнокорейската столица Сеул, който минава за водещиятинкубаторна състезатели по електронни спортове в света.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове