На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

В 14 общини отпаднаха незаконни такси

Снимка: Архив

От ВАП е организирана проверка по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите нормативни актове, приети от общинските съвети и касаещи събиране на такса за т. нар. услуга „предварително съгласие“ за смяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд, съобщават от държавното обвинение.

От ВАП е отчетено, че дължимостта на таксата се свързва именно с промяната на предназначението на земите, която е резултат на решение на компетентните органи – комисии към областните дирекции „Земеделие“ – когато исканата площ е до 50 дка от пета до десета категория или не е поливна и земята е в землищата на населените места на територията на съответната област или от Комисията за земеделските земи – за останалите случаи. В нормативноустановената поредица действия спада и съгласието на общинския съвет, но само като част от процедурата по смяна на предназначението на земеделските земи.

От друга страна обаче, в наредби, приети от ред общински съвети са закрепени правила, с които се претендират такси в размер, определен от местния орган на власт от съответните физически и юридически лица.

С прилагането на това разрешение се достига до положение да се възлагат задължения, неосновани на закона и изразяващи се в изискуемост на две такси за една услуга. Посоченото категорично не може да се свърже със законовата уредба, регламентираща промяната на предназначението като ефект на действия на един компетентен орган, т. е. на една процедура.

В съответствие с посоченото от ВАП са ангажирани компетентните прокуратури за предприемане на мерки по реда на надзора за законност. В резултат са изготвени 19 прокурорски акта, вкл. 18 протести до административните съдилища за отмяна на незаконосъобразни разрешения от общински наредби.

Вследствие предприетите мерки по компетентността на прокуратурите, в 8 случая с решения на общинските съвети са коригирани незаконосъобразните норми в местните наредби, със 6 съдебни решения е обявена нищожността на атакуваните разпоредби на общинските наредби, а по 5 от образуваните съдебноадминистративни производства се очаква произнасяне на съда

Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за физически и юридически лица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.