Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

В 14 общини отпаднаха незаконни такси

Снимка: Архив

От ВАП е организирана проверка по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите нормативни актове, приети от общинските съвети и касаещи събиране на такса за т. нар. услуга „предварително съгласие“ за смяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд, съобщават от държавното обвинение.

От ВАП е отчетено, че дължимостта на таксата се свързва именно с промяната на предназначението на земите, която е резултат на решение на компетентните органи – комисии към областните дирекции „Земеделие“ – когато исканата площ е до 50 дка от пета до десета категория или не е поливна и земята е в землищата на населените места на територията на съответната област или от Комисията за земеделските земи – за останалите случаи. В нормативноустановената поредица действия спада и съгласието на общинския съвет, но само като част от процедурата по смяна на предназначението на земеделските земи.

От друга страна обаче, в наредби, приети от ред общински съвети са закрепени правила, с които се претендират такси в размер, определен от местния орган на власт от съответните физически и юридически лица.

С прилагането на това разрешение се достига до положение да се възлагат задължения, неосновани на закона и изразяващи се в изискуемост на две такси за една услуга. Посоченото категорично не може да се свърже със законовата уредба, регламентираща промяната на предназначението като ефект на действия на един компетентен орган, т. е. на една процедура.

В съответствие с посоченото от ВАП са ангажирани компетентните прокуратури за предприемане на мерки по реда на надзора за законност. В резултат са изготвени 19 прокурорски акта, вкл. 18 протести до административните съдилища за отмяна на незаконосъобразни разрешения от общински наредби.

Вследствие предприетите мерки по компетентността на прокуратурите, в 8 случая с решения на общинските съвети са коригирани незаконосъобразните норми в местните наредби, със 6 съдебни решения е обявена нищожността на атакуваните разпоредби на общинските наредби, а по 5 от образуваните съдебноадминистративни производства се очаква произнасяне на съда

Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за физически и юридически лица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.