В 2023 г. ще действа система за търсене и спасяване по море

В 2023 година ще имаме нова действаща автоматизирана единна система за търсене и спасяване по море. В България е изградена система само за наблюдение и координация на морския трафик. Новата система ще използва и капацитета на „Синя граница“ на Гранична полиция, както и система „Екран“ на Военноморските сили. Това каза във Варна главният секретар на Изпълнителна агенция „Морска Администрация“ Петър Киров на среща за предпроектното проучване, което се финансира по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за над 1 млн. лева.

"Системата ще подпомага вземането на решения от операторите на Морския координационен и спасителен център при морски и авиационни произшествия. Очаква се реализацията по изграждането на системата да започне през 2020 година, а след три години да бъде действаща за търсене и спасяване по море", обясни Киров.

Предвижда се да има изнесени терминали в координационните центрове на Военноморските сили, на Гранична полиция и Агенцията по рибарство и аквакултури, за да може да се взаимодейства с тях.

Коментари

Задължително поле