В 61 държави гласуват българите зад граница (обзор)

Разкриват между 750 и 800 секции

Учредяват район “Чужбина” след вота на 2 октомври

В 61 държави ще гласуват българите зад граница на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщиха от ЦИК. В чужбина ще бъдат разкрити между 750 и 800 изборни секции.

Най-много засега са планирани в Турция - 143, Великобритания - 128, Германия - 116, Испания - 64, Съединените щати - 42. В Русия са посочени две секции - в Москва и в Санкт Петербург, а Украйна не фигурира такава.

Все още няма окончателна информация от външното ни министерство за дадените разрешения на България да проведе избори и да разкрият секции на 2 октомври. Затова и част от местата са под въпрос.

Очаква се след изборите на 2 октомври да бъде учреден район “Чужбина”, както това е записано в Изборния кодекс, обясни пред “Труд” проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към БАН.

Все още не е ясно колко мандата ще има този район - обичайно гласовете на българите зад граница стигат 5-6 мандата, посочи той. По думите му на последните избори през ноември 2021 г. е отбелязан рекорд - тогава гласуването зад граница спечели 8 мандата, от които 6 на ДПС, 1 на ИТН и 1 на “Възраждане”. Тогава ГЕРБ загубиха 4 мандата, БСП - 3, а ПП - 1.

Според предварителни данни от преброяването българите, живеещи в страната, са малко над 6,5 млн. души, допълни проф. Константинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика