В 7 от резервоарите на "Мопанг" има близо 300 тона гориво

Илюстрация: Pixabay/ Архив

Източването ще започне в края на август

"В 7 от общо деветте резервоара на потънали преди 97 години край Созопол кораб "Мопанг" има гориво. То е около 200 - 300 тона и ще бъде източено вероятно в края на месеца. Сега времето не позволява - следобед духа много силен вятър, а и чакаме рапорта на водолазите, които в четвъртък направиха последен оглед". Това заяви пред "Труд" шефът на Морска администрация капитан Живко Петров.

Два от резервоарите са били унищожени от мината, която навремето го е потопила, обясни кап. Петров. Водолазите са запушили всички течове - 10- 15 дупки по корпуса.

Вчера бяха сложени още бонови заграждения около "Мопанг". Те са близо километър и обграждат целия кораб, потвърди Тонка Атанасова, директор на Бургаската екоинспекция. Очаква се да бъде сключен договор с варненска фирма за източването на горивото от резервоарите.

Въпреки, че петното е голямо, то се контролира и няма опасност да се разшири. Корабът "Мопанг" е построен през 1920- та година в Ню Джърси. През 1921- ва, на път от Истанбул за Бургас, в созополския залив той се натъква на мина и потъва. На борда му е имало обувки и шевни машини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България