Мечката слезе в Сопот Държавното горско стопанство ще поиска разрешение за отстрел на животното

107 хил. кв. м нови офиси са завършени до средата на 2019 г.

Полицаи и пожарникари обучават деца в забавачка

Изложба на канарчета в Бургас

Министър Петков: Процентът 6,7 за осъвременяване на пенсиите от първи юли догодина не е окончателен

По-висока смъртност сред мъжете в Шуменско Спад на починалите деца до 1 г.

Руската лотария пази 3 милиарда рубли непотърсени печлби

Тристайните апартаменти в София са най-търсени Финансират до 90% от стойността

Криско с коментар за нахалните фенове Изпълнителя не е експонат, написа рапърът

Туск: ЕС никога няма да пожелае раздяла с Великобритания без споразумение

Ердоган: Путин подкрепя позицията на Турция за премахването на заплахата от терор по границата

Д-р Неделчо Тотев, председател на НСОБ: Неизплащането на надлимитната дейност ще задълбочи неимоверно кризата в болниците

Премиерът Борисов: Започнаха да се връщат висококвалифицирани кадри от чужбина (ВИДЕО)

10 души са задържани за незаконна сеч при акцията във Велико Търново

В 9 от 10-те общини в област Велико Търново се забранява отглеждането на домашни свине Забраната важи в радиус от 20 км. около индустриалните ферми в Лясковец и Българско Сливово

Снимка: Областна администрация

Започват проверките на експертите от Българска агенция по безопасност на храните в частните домове от област Велико Търново за отглеждане на прасета от типа „заден двор“. На заседание в четвъртък на Областната епизоотична комисия бе решено в радиус от 20 км. около индустриалните ферми в Лясковец и Българско Сливово да се преустанови отглеждането на дворни свине. В тази зона влизат населени места в 9 от 10-те общини в областта. Към момента единствената община в региона, която не попада в обхвата на това указание, е Елена.

С писмо Земеделското министерство изисква да бъдат преброени свинете в населените места, което вече е в ход. Определени са и са обозначени евентуални трупни ями, което е извършено със съдействието на кметовете на населените места с изключение на една община.

„Мерките срещу африканската чума по свинете, които се вземат в областта, са навременни и се прилагат спрямо всички нормативни документи в нашето законодателство“, каза доцент Чавдар Филипов от Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет.

Областният управител проф. Любомира Попова акцентира, че координацията между всички институции е много добра, всеки петък експерти от администрацията изпращат обработените данни, постъпващи от общини и кметства за преброяването на прасетата, отглеждани тип „заден двор“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.