Габриела Тодорова, говорител на ОД на МВР Ловеч пред „Труд”: Двама са задържани при протест в Троян за хулиганство и управление на МПС без книжка

Двама души са задържани за 24 часа при протеста в Троян в неделя и те вече са освободени. Това съобщи пред „Труд” Габриела Тодорова, говорител на МВР-Ловеч. По думите й в понеделник в града протест не е имало, няма такъв обявен и за днес.

По повод разпространените кадри във фейсбук, че полицаи записват данните от лични карти на протестиращите в Троян, от ловешката дирекция на МВР публикуваха пълни видеозаписи от събитията и излязоха с официално становище:

„На територията на РУ Троян протестните действия са проведени при разклона за с. Калейца на път II-35 Троян-Плевен, с участието на около 100 човека и 30 МПС. За протеста не са били уведомени община Троян и ОПУ-Ловеч, а действията на гражданите са довели до затваряне на път II-35 при разклон за с. Калейца за период от 11.00 часа до около 13.00 часа.

За установени закононарушения полицейските служители са задържали двама мъже: един, който е управлявал МПС без свидетелство за правоспособност и едно лице за хулигански прояви. Образувано е 1 досъдебно производство и 1 бързо производство за управление на МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС. Съставен е 1 акт по УБДХ /прекратен от РС гр. Троян и изпратен за образуване ДП по чл. 325 от НК/, 4 акта по ЗДВП и 1 по ЗБЛД /непредставяне на документ за самоличност/. Изготвени са и 3 полицейски разпореждания по чл.64 ал.1 от ЗМВР.

ОДМВР-Ловеч се обръща към протестиращите да спазват законовите изисквания, да не допускат блокиране на главни пътни артерии и да изпълняват полицейските разпореждания. Добрият обществен ред е условия за гарантиране на сигурността както на протестиращите, така и на останалите граждани. Физическа сила и полицейска техника не е използвана”, се казва още в становището.

Коментари

Задължително поле