Габриел с кампания срещу фалшивите новини

Снимка: Архив

Българката е квалифицирана, единодушни са комисиите в Брюксел

Европарламентът утре ще гласува българската номинация на Мария Габриел за еврокомисар с ресор “дигитализация”. Заседанието на евродепутатите е в Страсбург, а гласуването е по дневен ред между 11 и 13 часа българско време.

Както е известно, комисиите, които проведоха изслушването на Габриел на 20 юни излязоха с единодушно високи оценки за подготовката и представянето на бъдещият български еврокомисар. Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и комисията по култура и образование (CULT)1, както и асоциираните към изслушването други три комисии, дадоха иключително добри мнения за експертността на българката.

“Мария Габриел е квалифицирана както за член на колегиума на Комисията, така и за изпълнението на специфичните възложени й задачи”, пише на финала на докладите от ЕП.

Един от важните приоритети на Мария Габриел в работата й като еврокомисар ще бъдат мерките срещу неверните новини. “Фалшивите новини представляват нови предизвикателства, защото дезинформацията се разпространява толкова бързо”, отбеляза Мария Габриел. И настоя за необходимостта от съвместен подход в цялото законодателство срещу фалшивите новини.

Припомняме, че председателят на Европейската народна партия (ЕНП/EPP) Жозеф Дол още след изслушването в Брюксел обяви, че “България има нов еврокомисар и това е Мария Габриел”.

Утре в Страсбург българката се очаква да събере огромно мнозинство подкрепа. А преди да поеме новия си пост е финалното одобрение на Съвета на министрите на страните-членки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. И как ще запуши устата на шефа си юнкер? Аман от евроатлантическо лицемерие!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.