На 17 юли 2019 да почерпят

ЦСКА прескочи “Титоград”, чака “Осиек”

Украйна арестува хакер, издирван с години от САЩ

Разследват измами с техника за 45 000 евро и 28 800 литра спирт Фирма от Долна Оряховица изпищяла при сделка с трактор от Полша, Захарни заводи попаднали в капан за износ в Италия

74 българи емигрират в Германия дневно Населението й надхвърли 83 млн. души

Ангела Меркел и други европейски лидери поздравиха новия шеф на ЕК Силвио Берлускони пръв стисна ръката на Урсула фон дер Лайен

Рекордьор по смъртност в ЕС остава България Страната ни е на първо място с 1602 починали на 100 000 жители

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков Електронна услуга за връщане на ДДС позволила неправомерния достъп в сървъра

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 17 юли 2019

Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради изтеклите лични данни на милиони българи

Арест за 6-ма шефове от фонд „Земеделие” (обзор) Държавните чиновници заподозрени като помагачи на алкохолния бос Миню Стайков

До 30% отстъпка от тол таксата за тирове (обзор) Тестват новата система при максимална цена от 12 ст. за километър

Военно положение заради чумата по свинете България губи стотици милиони лева, ако заразата стигне индустриалните ферми

Гледайте НА ЖИВО гласуването за председател на Eвропейската комисия (ВИДЕО)

Габрово е партньор и активен участник в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО

Тринадесетата годишна среща на творческите градове към ЮНЕСКО се проведе във Фабриано, Италия. Място с богата култура и съхранено минало, Фабриано предложи големи възможности пред габровските представители, водени от проф. д-р Светла Димитрова, директор на Етнографския музей на открито /ЕМО/ „Етър”.

Габрово и София са българските градове, включени в мрежата на ЮНЕСКО.

„Установихме много важни за нас контакти с представители на градове от клъстера, в който е Габрово – „Занаяти и народни изкуства”. Аз участвам за втори път в работата на клъстера и това ми дава увереност, че сме разпознаваеми, че можем да разчитаме на партньорства. Важно е да отправим покани към представители на творческите градове със значение за Габрово. Тук те ще могат да се запознаят с условията, които ние предлагаме – и за резиденции, и за представяне на различни занаяти. Смятам, че участието на Габрово в тази мрежа ще става все по-активно”, каза проф. д-р Димитрова.

Доброто впечатление, оставено от представителите на Габрово при предишната среща дава своите бързи резултати. От Португалия, град Барселос, е отправена покана за включване в международен панаир на занаятите през август. Покани имат, освен Габрово, само градове от Италия и Франция.

Проф. д-р Светла Димитрова е убедена, че е направена сериозна проверка доколко стойностен партньор е Габрово.

„Колкото по-често се водят индивидуални разговори, толкова по-голяма е увереността, че могат да се намерят стойностни партньори. Личните контакти дават възможност за ясна преценка с кого и как можем да си партнираме, да намираме общи идеи за бъдещето.”

Проф. Димитрова е споделила това с ръководството на Община Габрово, че е добре да има един представител, който да е постоянен, за да бъде разпознаваем за останалите участници в годишните срещи от мрежата на ЮНЕСКО.

„Останалите членове на делегацията могат да бъдат различни, но присъствието на една водеща фигура дава възможност за устойчивост. За останалите тази личност се превръща в символ на дадения град, в случая на Габрово. Честата смяна на лицата в делегацията, според мен, ще изисква ново и ново запознаване.

На срещата във Фабриано видяхме и добри практики, и лоши. И едните, и другите са полезни. Общото ми усещане е, че Габрово е активен участник в мрежата на ЮНЕСКО, заема добро място и е желан партньор”, изтъкна проф. Димитрова.

По време на участието си в габровската делегация се включи активно в работата на клъстера, към който градът принадлежи – „Занаяти и народни изкуства”. Установени бяха добри контакти с представители на населени места от различни континенти – в това число Африка, Азия, Южна и Северна Америка. Обсъдените с отделните делегации възможности за обмен ще дадат своя положителен резултат още през следващите месеци.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.