Гавра с парното на половин София

Утре отново спират топлата вода в „Студентски град“, „Мусагеница“ и всичките части на район „Младост“

Според общите си условия „Топлофикация” дължи обезщетения на клиентите си при спиране на отоплението за повече от 48 часа

Вече три дни „Топлофикация София” се гаври със стотици хиляди столичани, които останаха без парно и топла вода заради авария на магистрален топлопровод в жк „Дружба 1”.

От утре отново спира топлоподаването в „Студентски град”, „Мусагеница” и всичките части на район „Младост” заради нова авария на друга тръба, намираща се на „Цариградско шосе”. Това признаха на късна пресконференция от монополиста.

Въпреки че все още има цели квартали в столицата, които над 72 часа нямат топлоподаване, говорителят на дружеството Елизабет Павлова заяви пред „Труд”, че по техни данни нямало нито една сграда, която да е била без парно повече от 48 часа.

Твърдението й обаче се оборва дори от собствените й прессъобщения, от които ясно личи, че например в кв. „Слатина” парно и топла вода няма от сутринта на 5 февруари.

Според общите условия на „Топлофикация” дружеството дължи обезщетения на клиентите си при спиране на отоплението за повече от 48 часа.

От вчера сутринта „Топлофикация” обяснява как е пусната топлата вода във всички квартали освен в „Слатина”, част от „Дружба 1” и няколко блока на „Дружба 2”. В същото време обаче софиянци от жк „Младост 2”, жк „Младост 4”, „Лозенец” и „Студентски град” разказват как водата там изобщо не е пускана. От монополиста се оправдават, че имало „временни колебания” на топлоподаването.

„Никакво колебание няма в „Младост 4” - непоколебимо нямаме топла вода”, казва в свой коментар читателят на Trud.bg Владимир Кирилов.

На 5 февруари от дружеството обявиха, че е спряна водата и парното само в кварталите Младост” - 1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град”, „Дървеница” и „Слатина”. Ден по-късно се оказа, че без да съобщи официално, „Топлофикация” е спряла топлоподаването и в още 8 квартала на столицата - „Лозенец”, „Дианабад”, „Изток”, „Изгрев”, „Витоша”, „Яворов”, „Гео Милев” и „Ситняково”.

В неделя от дружеството заявиха пред медиите, че в „Младост 1” е пусната топлата вода, но софиянци заляха социалните мрежи с оплаквания, че това не е вярно. Оказа се, че топлата вода в „Младост 1”, „Младост 1А” и „Младост 3” е пусната едва в понеделник, а в „Младост 4” и някои части на „Младост 2” до редакционното приключване на броя топлоподаването все още не беше възстановено.

Магистралният топлопровод е на 27-30 г. и това е първата авария по него, заявиха от „Топлофикация София” пред „Труд”.

 

Боян Паунов, директор на Дирекция "Дялово разпределение" в дружеството:

Възникват нови проблеми по райони

- Г-н Паунов, локализирана ли е аварията?

- Аварията е локализирана, но възстановявайки квартал по квартал, възникват нови. Проблемът е самата специфика на мрежата на район „София-изток”, тя е много голяма. Диаметърът на топлопровода е 1200 мм, нужни са огромни количества вода, при запълването се получават колебания в топлоподаването. Квартали, в които в момента няма възстановено топлоподаване (б.а - около 14,30 ч вчера), са „Слатина” и част от „Дружба 1”, между булевардите „Искърско шосе”, „Брюксел” и „Цветан Лазаров”. На другите места има колебания, пак ви казвам, но не са без топлоносител.

- Десетки наши читатели от всички части на „Младост”, Студентския град и други квартали твърдят, че и към този момент радиаторите им все още са студени, и то от неделя. Къде е истината?

- Момент, „Младост 4” горе на високото и Студентският град - на най-високите части има колебания.

- Защо се получава такава разлика в информацията?

- Ще трябва да проверя.

- Къде е аварията, за да засегне жители и на „Лозенец”, „Изток”?

- Това е сериозна авария. Едно от местата е „Цариградско шосе”.

 

Елизабет Павлова, говорител на „Топлофикация София“, пред „Труд“ :

Няма нито една сграда със спряно парно за повече от 48 часа

„Нямаме нито една сграда към момента (б.а. - 15,54 ч. днес) със спряно топлоподаване за повече от 48 часа. Възстановено е подаването във всички квартали освен в „Слатина”, част от жк „Дружба 1” в района на ул. „Искърско шосе”, бул. „Цветан Лазаров” и бул. „Брюксел” и блокове № 417, 418, 419 в жк „Дружба 2”.

Има квартали, в които има колебания, т.е 2-3 часа имат, а след това прекъсва топлоподаването. Ако някой има претенции, могат да пускат жалби към нас.

По отношение на сметките - хората ще платят само потребената енергия по общия топломер. От броя работни дни на абонатната станция ще приспаднем дните, в които не сме подавали топлоенергия към съответната сграда. Това ще бъде отразено във февруарските сметки за парно, които ще излязат около 15 март.”

 

44 милиона за заплати в дружеството

В „Топлофикация София“ са си раздали 44 милиона лева заплати през 2015 г., показват данни от финансовия отчет на дружеството. През тази година на щат там са се водели 2399 души.

Въпреки дълговете на монополиста заплатите растат всяка година. През 2016 г. средствата за заплати в столичната „Топлофикация“ са нараснали с 2,5 млн., а за 2017 г. са предвидени нови 4 млн. лв.

Загубата на „Топлофикация София“ през 2016 г. е 40 млн. лв. и за следващата година се предвижда загуба от 35 млн. лв.

 

Гласът на trud.bg

Още от неделя (5 февруари) под новините, свързани с аварията, читатели на сайта ни trud.bg бяха много активни и споделяха информация за положението в домовете си. Пускаме без редакция част от сигналите само от вчера с часа, в който са публикувани.

Владислав

07.02.2017 В 7:39 "Лозенец", 7:30 - топлата вода отново е спряна!

Митова

07.02.2017 В 8:13 В "Младост 4” все още няма топла вода, а телефоните на аварийна служба непрекъснато дават заето.

Гражданка

07.02.2017 В 10:01 В "Младост 2", бл 207 също няма парно и топла вода. В понеделник преди обяд дойде за няколко часа и от 11ч на понеделник до днес пак няма

Петър

07.02.2017 В 10:16 В "Яворов" няма парно и топла вода от неделя и все още няма . Отопляваме се с духалки и се мием, като затопляме водата с бързоварче .

Мария

07.02.2017 В 14:23 В "Младост 4" още няма топла вода и парно.

Нели

07.02.2017 В 0:10 Всъщност вече и в "Дружба 2" няма парно и топла вода….

Виолетка Георгиева

07.02.2017 В 9:54 Не само посочените квартали на София са без парно и топла вода. От 06.02.2017 г. в квартал „Надежда“, бл. 122 също няма парно и топла вода. Това продължава и към момента 07.02.2017 г. На сайта на „Топлофикация“ за този квартал не се дава информация. На посочените телефони никой не се обажда.

Pavlina

07.02.2017 В 00:13 Защо още вчера не казахте, че ще ни държите няколко дни без парно в „Лозенец“?До преди 4 часа въобще не споменавахте дори, че кварталът е без топлоподаване?

 

КЕВР и министърът на енергетиката искат обяснения

Във връзка със сигнали през последните дни за прекъсване на електрозахранването и на топлоснабдяването в райони на София, държавният регулатор КЕВР, управляван от Иван Иванов, вчера изпрати писмо до ръководството на „Топлофикация София” ЕАД с искане в 3-дневен срок да бъде предоставена обобщена информация за причините за прекъсванията, броя на засегнатите абонати и предприеманите мерки за възстановяване на топлоснабдяването.

Ден по-рано и енергийният министър Николай Павлов поиска информация от столичното парно и готовност за извършване на специализирани проверки от екипи на министерството в "Топлофикация София" ЕАД. Днес Павлов ще говори пред журналисти за приоритетите на ведомството и ще отговаря на въпроси във връзка с аварията.

Коментари

Задължително поле