Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Газови бутилки гърмят заради промени в закон Ще пълнят LPG в газстанции

Бутилки с газ за бита може да гърмят заради предстоящи промени в Закона за горивата, които се очаква следващата сряда да бъдат внесени от министъра на икономиката Емил Караниколов.

20-30% е сивият сектор в горивата

Тол системата да бъде използвана за контрол на бранша

Бутилки с газ за бита може да гърмят заради предстоящи промени в Закона за горивата, които се очаква следващата сряда да бъдат внесени от министъра на икономиката Емил Караниколов в Министерски съвет. Това стана ясно на семинар на Българска петролна и газова асоциация (БПГА).

“Предложените промени предвиждат да се върне възможността бутилки с газ за бита да бъдат пълнени по кварталните газстанции, каза изп.-директор на БПГА Андрей Делчев. Всъщност една от най-честите причини да гърмят бутилки е, ако се препълнят. В заводите за пълнене на бутилки се спазва правилото 15-20% от съда да остават празни. Освен това на всеки десет години бутилката трябва да мине през проверка дали е годна. В кварталните газстанции бутилките може да бъдат препълнени и никой не следи дали са изправни.

“Има група хора, които не искат отлагане на закона, а искат изцяло него да го няма, да продават, където си искат, и да не се отчитат никъде”, каза Валентин Златев, председател на Контролния съвет на “Лукойл-България”. “Но незнайно защо министърът на икономиката пуска за обществено обсъждане промени в закона, които го връщат назад. Това е рекет на правителството върху тези, които са срещу закона”, допълни още Златев.

“Сивият сектор на горивата в икономиката е 20-30%”, каза Андрей Делчев. А според Златев загубите за хазната се изчисляват на около 800 млн. лв. годишно.

“В момента тече регистрацията на всички обекти и търговци на горива, като вече са подадени 238 заявления”, каза Живодар Терзиев, председател на асоциацията.

Действащият в момента закон забранява продажбата на горива от мобилни бензиностанции. С предложените изменения това отново може да бъде разрешено. Именно продажбите на горива от бидони, които се крият в микробуси е един от начините за ощетяване на хазната.

Тол системата да бъде използвана за контрол на бранша с горивата, предложиха от асоциацията. Когато кантарите по магистралите отчитат тежестта на цистерните, може да се проследи какво количество гориво возят и да се сравни дали то отговаря на документите. Освен това би могло да се проследи до кои обекти пътува всяка цистерна с гориво чрез информацията в GPS системата.

 

Прогноза

Горивата няма да поскъпват

Живодар Терзиев, председател на Българска петролна и газова асоциация (БПГА)

Няма никакви причина до Нова година да има резки промени в цените на горивата, каза Живодар Терзиев, председател на Българска петролна и газова асоциация (БПГА). През септември горивата на едро у нас са се продавали на 911 лв. на кубичен метър при средна цена на международните пазари от 923 лв. При това в цената у нас са включени и разходи за транспорт, военновременни запаси и други, обясни експертът. Всъщност се оказва, че цената е била по-ниска от тази на международните пазари.

“След атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия на 14 септември цената на горивата на международните пазари скочи рязко, но това не се отрази съществено на пазара у нас. Наличните складови запази ни позволиха да не реагираме в понеделник сутринта след инцидента”, каза още Терзиев.

Сега цените на горивата са на нивото от началото на септември. Но след влизането на закона в сила на 28 октомври, до когато трябва да бъдат регистрирани всички търговци на горива, може да поскъпнат само тези, които се продават незаконно от бидони и без платен акциз, смята Терзиев. Няма да има цени от 1,60 лв. за литър, каквито са невъзможни, ако търговецът работи легално.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.