Газпром разкри пред инвеститорите истината за „Северен поток 2“

Правителството на Германия не иска никакви санкции или мита и ще се опита да преговаря мирно с американската страна

Проектът „Северен поток 2“ беше отново ударен. Това стана в последния ден на администрацията на Доналд Тръмп, която наложи санкции срещу кораба за полагане на тръбите и компанията, която го притежава. Под заплахата от санкции проектът напусна и един от немските инженери на концерна. При тези обстоятелства „Газпром“ излезе с тревожно изявление за песимистичния сценарий за развитието на „Северен поток 2“.

Майк Помпео - в последния ден от своя мандат като глава на Държавния департамент, нанесе нов удар по проекта за газопровода „Северен поток 2“ (СП-2), който беше един от основните дразнители за администрацията на Тръмп. Държавният секретар обеща, че Вашингтон скоро и очевидно вече при новия президент Джо Байдън, планира да обмисли нови антируски мерки съгласно ''Закона за противодействие на противниците на САЩ чрез санкции'' (CAATSA). 

Така Помпео коментира санкциите, които САЩ наложиха във вторник на кораба тръбополагач ''Фортуна'', участващ в изграждането на СП-2, и срещу компанията, която притежава този кораб. Наказанието включва забрана за износ, банкови и валутни сделки, блокиране на активи и имущество. "Днешното съобщение показва, че САЩ не се страхуват да държат отговорни онези, които продължават да помагат и съдействат на този инструмент на руската принуда", каза ръководителят на Държавния департамент. Санкциите срещу ''Фортуна'' ще бъдат последвани от нови действия на Вашингтон по CAATSA. 

В светлината на изявлението от Вашингтон съобщението на Газпром прозвуча много тревожно. На 19 януари 2021 г. компанията не изключи спирането на изпълнението или пълната отмяна на проекта СП-2 в случай на резки промени в политическата ситуация. „Недружелюбните действия на властите на отделни държави създават рискове и това се отразява на позицията на партньорите на руските газови работници“, се казва в меморандума, публикуван от компанията. 

Фактът, че опасенията на Газпром са основателни. И това личи от отказа на немския строителен и инженерингов концерн Bilfinger SE, който във вторник реши да се откаже от участието си в СП-2. Причината за това решение е заплахата от американски санкции, пише Bild. 

Ако проектът СП-2 бъде напълно отменен, вече положените участъци от газопровода нито ще бъдат демонтирани, нито ще бъдат издигани за по-нататъшно използване, обясни Михаил Крутихин, партньор и анализатор на консултантската компания RusEnergy. „Никой няма да вади тази тръба от морското дъно, защото тази операция е едновременно скъпа и неефективна. Но ще трябва да продължим да наблюдаваме нейното състояние на дъното за неопределено време и да я пълним с баласт, така че да не изплува. Газпром правеше това и ще продължи да го прави. Там се изсипва баласт и се следи за състоянието на тръбата. Поддържането на сигурността на съоръжението не подлежи на санкции, което също е предвидено в съответните американски документи", каза анализаторът.

От съобщението на Газпром не следва, че изграждането на СП-2 наистина може да бъде ограничено, смята Константин Симонов, ръководител на катедрата по приложни политически науки във Финансовия университет към правителството. Той обясни, че меморандумът на Газпром, който разглежда възможността за спиране на проекта, е издаден във връзка с емитирането на еврооблигации или това са валутните облигации на компанията. Проспектът трябва да съдържа задължителна клауза, свързана с рисковете на компанията. „Тъй като това е емисия облигации в долари, Газпром е длъжен да каже на инвеститорите истината“, смята Крутихин. 

„Това изобщо не означава, че Газпром е обявил спирането на проекта, а той само е очертал възможните рискове, за да избегне по-нататъшни обвинения от страна на инвеститорите в прикриване на важна информация“, смята на свой ред Симонов. В същото време съществуват реални рискове, призна експертът. 

Американският санкционен натиск може да изплаши търговските партньори на компанията-оператор на проекта Nord Stream 2 AG (консорциумът-оператор на проекта, регистриран в Швейцария, в който 51% от акциите принадлежат на Газпром), каза източникът. Според него „ако се стигне дотам, че авиокомпаниите отказват да продават самолетни билети на персонала на проекта, тогава, разбира се, няма да се чака нищо добро“.

„Европейските компании се страхуват и напускат дори онези сегменти от проекта, които не са обект на санкции. По този начин немците, които по-рано се бяха задължили да доставят оборудването за компресорните станции на СП-2 - това не попада под санкциите на САЩ, но немските компании отказаха това предварително. Нека видим каква ще бъде реакцията на Газпром на изявлението на Bilfinger SE за оттеглянето от проекта, който преди опрощаваше подобни действия'', каза Игор Юшков, водещ анализатор в Националния фонд за енергийна сигурност.

Освен това във връзка със санкциите срещу "Фортуна" възникват въпроси - ще отнемат ли застраховката от кораба, без която неговата работа по полагането на тръбите ще бъде проблемна'', продължава Юшков. 

„Разбира се, тези подробности трябва да бъдат взети предвид. Но все пак руската страна ще се опита да докара този проект до финала“, отбелязва анализаторът.

Проектът СП-2 е под натиск от санкции, но "Газпром" възнамерява да завърши изграждането на газопровода, заяви топ мениджър на руския концерн. Nord Stream 2 AG посочи, че е наясно с плановете на Вашингтон, но европейските партньори остават дълбоко заинтересовани от завършването на строителството в интерес на потребителите в ЕС.

„Засега имаме шансове да завършим газопровода. Но ще бъде ли възможно да се говори за реално прекъсване на проекта СП-2, ако ЕС въведе санкции, забраняващи строителството или въвеждането в експлоатация“, каза Юшков. 

В същото време вероятността от отказ от страна на Германия, която очаква да стане основният бенефициент на СП-2, е изключително малка, казват експертите. Във вторник ФР Германия официално създаде фонд (де юре той е екологичен), който трябва да защитава интересите на участниците в СП-2. 

Същият ден Клаус Ернст, ръководител на профилния комитет на Бундестага за икономиката и енергетиката на Германия, призова за налагане на санкции за газа, доставян от САЩ, като ответен отговор на натиска. По-рано същият парламентарист нарече "неподходящо" предложението на съветника на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън - Никълъс Бърнс да спре строителството на СП-2 в замяна на замразяване на американските санкции срещу участниците в проекта.

„Депутатът Ернст представлява опозиционната партия „Левите“. Той много ярко се застъпва за изграждането на СП-2. Основното за него е американците да не се намесват в енергийната сигурност на Европа, тъй като просто искат да изтласкат руското гориво от немския пазар, замествайки го с по-скъпия си втечнен природен газ“, обясни немският политически анализатор Александър Рар.

Събеседникът припомни, че Ернст предлага подобна контрамерка от няколко месеца. В същото време все още е невъзможно да се предвиди, дали тази инициатива ще бъде подкрепена от кабинета на Ангела Меркел, отбеляза експертът. „Правителството на Германия не иска никакви санкции или мита и ще се опита да преговаря мирно с американската страна. Те изхождат от това, че Байдън иска да нормализира отношенията с Европа и по-специално с Германия“, каза Рар.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле