„Газпром“ спира доставките на още две европейски компании

"Газпром експорт" ще спре доставките на газ за две европейски компании - Shell Energy Europe Limited за Германия и Orsted Salg & Service за Дания, съобщава „Лента.Ру“, позовавайки се на публикация в Telegram канала на „Газпром“.

И двете компании са уведомили, че не възнамеряват да извършват плащания по схемата, предложена от Москва, използвайки рублови сметки. Засега доставките ще бъдат преустановени от 1 юни до извършване на плащане в новия формат.

В случая на Shell Energy Europe Limited максималната годишна доставка е 1,2 милиарда кубически метра, се казва в съобщението.

„Към края на работния ден на 31 май (срокът за плащане, предвиден в договора), „Газпром експорт“ не е получил плащане от Shell Energy Europe Limited за доставките на газ през април“, се казва в публикацията. Същото се уточнява и за датската компания.

На 31 май „Газпром“ обяви, че напълно е спрял доставките на газ за холандската Gasterra, като също така не е получил плащане за доставките на газ през април по новата схема. Той беше предложен от руския президент Владимир Путин в края на март и включва откриване на две сметки (в рубли и евро) в Газпромбанк от купувача.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия