Газът поскъпва драстично с 37%

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на „Булгаргаз” обявиха, че новата цена на газа от септември е сметната правилно.

„Булгаргаз” предлага ново увеличение от октомври и ноември

Цената може да се повиши и с повече

Синьото гориво ще се вдигне с над 20 на сто от септември

Драстично поскъпване на природния газ следващите месеци предлага държавното дружество „Булгаргаз”. След като със задна дата от 1 септември цената на синьото гориво ще се повиши с над 20 на сто и ще стане 22,46 лева за мегаватчас, ново поскъпване се предлага и от октомври, и ноември. Така само за три месеца увеличението на цената става с близо 37 процента.

От 1 октомври държавното дружество предлага цена от 24,84 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Новото поскъпване засега е с 10,6% спрямо цената за септември. Засега, защото това не е окончателното предложение на „Булгаргаз”. Окончателният процент ще стане ясен на 1 октомври, за да се отчетат последните движения на цените на международните пазари. По същата схема миналия месец се оказа, че вместо обявеното повишение с 15 на сто от септември, дружеството вече иска увеличение с над 20%.
От „Булгаргаз” са посочили това и в съобщението си, като уточняват, че „предложената за утвърждаване цена на природния газ за октомври е прогнозна и отчита влиянието на ценообразуващите компоненти едва към 9 септември 2020 г.”

За ноември засега прогнозата е стойността на синьото гориво да стане 26,25 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е с нови 5,7% отгоре.

Все пак окончателното решение ще се вземе от КЕВР.

Припомняме, че за пръв път Комисията за енергийно и водно регулиране прекрати процедурата за определяне на нова цена на газа от 1 септември, заради съмнение, че „Булгаргаз” иска необосновано високо увеличение. Проверка, поискана и извършена от Министерството на енергетиката, обаче показала, че нарушения няма и цената е сметната правилно. Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов оправда повишението със скока на газа с 50% на спотовите пазари.

Сега предстои чисто формално КЕВР да одобри със задна дата цената на газа да стане 22,46 лв. за MWh от 1 септември. Днес, за да спази процедурата, КЕВР отново ще проведе открито обсъждане на предложението на „Булгаргаз”.

В същото време изпълнителният директор на газовото дружество Николай Павлов се похвали, че състоянието на „Булгаргаз” е отлично и няма нито една стотинка задължения.

КЕВР пред „Труд”: Цената на парното няма да се променя

Не е изненада, че газът се вдига през есента 

Цената на топлинната енергия няма да се повишава, дори КЕВР да приеме исканото от „Булгаргаз” увеличение на природния газ за октомври и ноември. Това заявиха за „Труд” от Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е, че цената на парното е фиксирана за една година и е определена на база годишна цена на природния газ от 30,50 лева за мегаватчас. Докато цената на синьото гориво е на стойност под 30,50 лева, то КЕВР няма основание да променя цената на топлинната енергия, уточниха от регулатора. Промяна може да има, едва когато тя надхвърли с 15 на сто вече определената годишна цена на газа.
Според КЕВР поскъпването на природния газ не е изненадващо, защото практиката показва, че през есенните месеци цената му тръгва нагоре. Затова и годишната цена е изчислена на база нивата на фючърсните сделки на газовите хъбове по тримесечия за цялата година. Целта е да се избегнат драстични промени в цената на парното през годината, посочиха от комисията.

Коментари

Задължително поле