Гала-вечер за „Пепел върху слънцето”

Богомил Калинов, Калин Калинов, Александър Калинов, проф. Златимир Коларов

Появи се динамичен, психологически уплътнен, драматичен филмов сюжет, който ще върне доверието в българското кино. Родният зрител е пренаситен от екшън сцени и жадува за екранизация на автентични истории от ежедневието ни, които не са преекспонирани със силикон и кървави зрелища. Новият филм „Пепел върху слънцето” определено е явление в нашето кино. Премиерното излъчване събра десетки киноведи, режисьори, актьори, писатели и журналисти в Cinema City (Paradise Center) вечерта на 28 октомври. Филмът ще стартира в киносалоните от 30 октомври в цялата страна.

Под аплодисментите на публиката на Червения килим дефилираха проф. Златимир Коларов (автор на романа “Illusio Magna” – основа на сценария), съсценаристите Братя Калинови, режисьора Богомил Калинов, продуцентът Калин Калинов, актьорът Александър Калинов, както и изпълнителите на главните роли Юлиан Вергов (в ролята на д-р Стефанов) и Силвия Петкова (в ролята на журналистката Антония). В останалите роли зрителите ще видят известни имена като: Анастасия Лютова, Ирина Жамбонас, Павел Попандов, Стефан Денолюбов, Николай Станоев, Ники Илиев, Камен Иванов и Мила Банчева.

Силвия Петкова (в ролята на Антония) и Юлиан Вергов (в ролята на д-р Стефанов)

Сюжетът на филма е абсолютно в синхрон с пандемичното ни време, когато всеки от нас си дава сметка колко е важна професията на лекаря: как цялото същество на посветения на работата си лекар е отдадено на пациентите и всъщност коства психичното му здраве, а в много случаи разрушава личния му живот. В стремежа си да помага достойният хирург д-р Стефанов пренебрегва собственото си здраве, не се подчинява на формалните протоколи за дейности, които отписват безнадеждните раково болни и така попада в капана на бюрокрацията. Филмът анализира тази сложна взаимовръзка „професионализъм – действие – резултат”, която в лекарската професия е животоспасяваща. Истината винаги е някъде зад видимите факти. А как медиите и обществото реагират на всяка сензация? Това е вторият пласт на фабулата, който ни провокира да се замислим. Журналистът никога не трябва да си позволя да бъде съдник в една човешка ситуация, защото смъртта има много лица.

Филмът е спечелил финансиране от Националния филмов център и е реализиран от филмовите студиа „Инвиктъс” и „Лента”.

Коментари

Задължително поле