Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на НПМГ за 600 ученици

Снимки: МОН

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, направиха първа копка за изграждането на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия в София, съобщават от МОН.

В него ще се обособят 24 класни стаи за над 600 ученици, което ще даде възможност на училището да мине на едносменен режим на обучение.

Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център, който ще бъде оборудван според най-съвременните изисквания. Стойността на проекта е 7,3 млн. лева без ДДС, осигурени по Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища.

„Това е строеж за бъдещето на България. Този проект е един от 43-те в цялата страна за изграждане и надстрояване на училищни сгради, които ще позволят на десетки хиляди деца да преминат на едносменен режим през следващите години”, каза министър Цоков. По думите му за тези проекти е осигурено финансиране от 240 млн. лева, а срокът за завършването им е до 2027 г. “С тези инвестиции в някаква степен ще се промени българската образователна система, надявам се не само като среда, а и като начин на преподаване и въвеждане на иновации“, допълни проф. Галин Цоков.

Той отбеляза, че Националната природо-математическа гимназия е едно от най-желаните и иновативни училища. „То не само дава знания и формира умения, а показва бъдещето на децата – както по посока на тяхната професионална реализация, така и по посока на съревнование с най-добрите в света. От това училище са излезли десетки медалисти на международни олимпиади по природни науки“, подчерта министърът. Той поздрави учениците от гимназията, които предстои да участват в следващите седмици в международни олимпиади по природни науки и им пожела също да се върнат с медали.

„Това е инвестиция в бъдещето на децата. Образованието е много труд на много хора, но съм убедена, че инфраструктурата и материалната база също са много важни, за да могат нашите деца да разгърнат своя потенциал и да бъдат достойни хора“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова по време на церемонията. Тя отбеляза, че модернизацията на образователната инфраструктура в България е приоритет и в програмите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като напомни, че в периода 2014-2020 г. със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ са модернизирани и реконструирани 450 училища, в които се обучават над 250 000 ученици в цялата страна.

Директорът на училището Ивайло Ушагелов изтъкна, че с реализирането на новия корпус учениците ще получат повече пространство за обучение и извънкласни дейности в модерна среда с най-съвременно оборудване за преподаване на математика, информатика, природни науки и зелени технологии. Той благодари на дирекциите на МОН, които след одобряването на проекта за новия корпус са оказали методическа подкрепа на училището за неговото реализиране.

На церемонията присъстваха и началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и директорът на дирекция „Финанси“ в МОН Соня Кръстанова, както и кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и началникът на РУО София-град Ваня Кастрева и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование