Галиче нa бунт срещу пускането на Чокови (обзор)

“Няма живот за нас. Вдигаме се, отиваме на границата с Германия, хвърляме си там личните карти и ставаме бежанци.” Така говореха вчера гневни жители на врачанското село Галиче. Призори, въпреки студа, те се събрали в центъра на протест срещу пускането от килиите на кмета Ценко Чоков и сина му Мартин. Хората казаха, че ги е страх, защото с връщането им започват пак побоите и палежите.

Както писа “Труд”, в понеделник спецсъдът постанови домашен арест за бащата и сина, обвинени за участие в банда за рекет и лихварство. Един от мотивите бе влошеното здравословно състояние на Ценко Чоков, който от юли 2016 г. е в затворническа болница заради коксартроза, диабет, високо кръвно. Кметът дори се оплаквал от клаустрофобия, тъй като преди време му паднала кофражна плоча на главата. “Какво може да е болен Ценко, дето за една вечер изпива по 2 литра уиски?”, попита един от простиращите.

Според съпругата на Чоков само 7-8 човека от Галиче се жалват срещу мъжа й и сина й. Двамата могат да се върнат в селото не по-рано от идния вторник, когато ще се гледа протест на спецпрокуратурата срещу домашния им арест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право