Самоуби се фараонът на “Дупнишка популярна каса” (обзор) Георги Близнаков станал лихвар след фалита

ООН търси нов план за климата

Жилищата в Пловдив поскъпнаха с 8 на сто Апартаментите с две спални станаха хит

Тръмп се появи изненадващо на световната среща на ООН за климата

Хотели са ужилени от фалита на Томас Кук Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Борисов: България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят Работим за достъп до най-модерните методи за лечение, заяви премиерът

Застраховат армията за 192 000 лева

Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Почина проф. Никола Георгиев

Министър Ангелкова за фалита на туроператора „Томас Кук“: В непрекъснат контакт сме с британското посолство

Премиерът Борисов: Членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България

Взрив в супермаркет в Австрия рани 9 души

АТАКА иска да се забрани продажбата на държавни имоти

Исус „умря“ на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

БСП регистрира кандидатите за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в София

„Галъп“: Едва един от пет българи е оптимист за 2017 година

Повече от една четвърт от българите са песимистично настроени за идващата 2017 г., други 40 на сто са неутрални в очакванията си, а едва малко над 20 на сто са оптимисти. Това показват данните от световно проучване на „Галъп Интернешънъл”.

Този резултат прави българите едни от най-големите песимисти в света. Средно проучването е показало, че делът на оптимистите (52%) е над 3 пъти по-голям от този на негативно настроените (15%).

12% у нас очакват 2017 г. да бъде година на икономически подем, а 33% – на икономически трудности – при 3 пъти повече оптимисти и 10% по-малко песимисти в глобален мащаб.

По отношение на щастието през отминаващата година, страната ни отново е на последните места в света, но със стойности близки до тези на страните от Европа, с 43% определящи се като щастливи, 10% – нещастни, 45% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят.

От „Галъп” отбелязват, че на годишна база нарастват негативно отговарящите и това може да се дължи на „по-видима политическа динамика” у нас.

Световни тенденции

В Европа са значително по-песимистично настроени отколкото навсякъде другаде по света: песимистите в ЕС са с 26 на сто повече от оптимистите, а извън евросъюза – с 20.

На Стария континент икономическият песимизъм е най-силно изразен в Италия (нетна стойност -48), Великобритания (-38) и Франция (-35). Единствено Корея и Хонконг, от страните претърпели икономически и политически трусове през годината, са по-негативно настроени от тях (нетна стойност -62 и -56).

Преразпределението на доходите води до това, че в най-богатите страни са с най-ниски очаквания за икономическия просперитет, докато най-оптимистично гледат в развиващите се държави.

Тези, които живеят в някои от най-динамично прогресиращите държави декларират най-високи нива на надежда за идната година: Бангладеш – с нетна стойност +77, Гана – с +76, Кот д‘Ивоар – с +72, Фиджи – с +62, Китай – с +56, Индия – с +55 и Бразилия – с +51.

Методология

Общо 66 541 души са били интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (25 страни; 29211 души), по телефон (13 страни; 10 754 души) или онлайн (25 страни; 23 947 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2016 г. до декември 2016 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал – 95%.

В България изследването е било проведено през последните месеци на 2016 г. чрез пряко лично интервю сред близо 1000 пълнолетни български граждани.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Явно демократичните медии не промиват достатъчно… повече пари трябва да налива брюксел за пропаганда…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.