Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

“Галъп”: Едва един от пет българи е оптимист за 2017 година

Изображение: Pixabay

Повече от една четвърт от българите са песимистично настроени за идващата 2017 г., други 40 на сто са неутрални в очакванията си, а едва малко над 20 на сто са оптимисти. Това показват данните от световно проучване на „Галъп Интернешънъл”.

Този резултат прави българите едни от най-големите песимисти в света. Средно проучването е показало, че делът на оптимистите (52%) е над 3 пъти по-голям от този на негативно настроените (15%).

12% у нас очакват 2017 г. да бъде година на икономически подем, а 33% – на икономически трудности – при 3 пъти повече оптимисти и 10% по-малко песимисти в глобален мащаб.

По отношение на щастието през отминаващата година, страната ни отново е на последните места в света, но със стойности близки до тези на страните от Европа, с 43% определящи се като щастливи, 10% – нещастни, 45% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят.

От „Галъп” отбелязват, че на годишна база нарастват негативно отговарящите и това може да се дължи на „по-видима политическа динамика” у нас.

Световни тенденции

В Европа са значително по-песимистично настроени отколкото навсякъде другаде по света: песимистите в ЕС са с 26 на сто повече от оптимистите, а извън евросъюза – с 20.

На Стария континент икономическият песимизъм е най-силно изразен в Италия (нетна стойност -48), Великобритания (-38) и Франция (-35). Единствено Корея и Хонконг, от страните претърпели икономически и политически трусове през годината, са по-негативно настроени от тях (нетна стойност -62 и -56).

Преразпределението на доходите води до това, че в най-богатите страни са с най-ниски очаквания за икономическия просперитет, докато най-оптимистично гледат в развиващите се държави.

Тези, които живеят в някои от най-динамично прогресиращите държави декларират най-високи нива на надежда за идната година: Бангладеш – с нетна стойност +77, Гана – с +76, Кот д‘Ивоар – с +72, Фиджи – с +62, Китай – с +56, Индия – с +55 и Бразилия – с +51.

Методология

Общо 66 541 души са били интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (25 страни; 29211 души), по телефон (13 страни; 10 754 души) или онлайн (25 страни; 23 947 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2016 г. до декември 2016 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал – 95%.

В България изследването е било проведено през последните месеци на 2016 г. чрез пряко лично интервю сред близо 1000 пълнолетни български граждани.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Явно демократичните медии не промиват достатъчно… повече пари трябва да налива брюксел за пропаганда…

Отговорете