20 хил. лв. откраднаха от каса на хотел в Сапарева баня

Учителка постави световен рекорд за правене на глинени купички

Изправят на съд двама извършители на данъчно престъпление Щетите за държавната хазна са за близо половин милион лева

Тръгва нова процедура за избор на шеф на СГС

Изпращат пенсиите след 8-ми май

Предупредиха евреите в Германия да не ходят с кипа

Пожар изпепели гаражи и офис на ДПС в родното село на Карадайъ

Вижте някои от обясненията за фантастичната форма на Кейт след раждането

Екоминистерството: Спазвайте противопожарните правила в защитените територии

Апелативният съд в Търново гледал за година 88 дела за предсрочно освобождаване на затворници Пандисчия мотивирал иска си за свобода с Удостоверение от курс за умение за мислене

Война на световете Подиграва ли се поетът Петър Чухов с литературната памет на Вапцаров?

49 филма ще бъдат представени на кинофестивала „Златна липа“

Мая Манолова: Високите сметки за март кредитират безлихвено “Топлофикация София”

Армията праща танкове, ракети и изтребители за парада на 6 май

Две нови пожарни в помощ на горските от Североизтока

“Галъп”: Едва един от пет българи е оптимист за 2017 година

Изображение: Pixabay

Повече от една четвърт от българите са песимистично настроени за идващата 2017 г., други 40 на сто са неутрални в очакванията си, а едва малко над 20 на сто са оптимисти. Това показват данните от световно проучване на „Галъп Интернешънъл”.

Този резултат прави българите едни от най-големите песимисти в света. Средно проучването е показало, че делът на оптимистите (52%) е над 3 пъти по-голям от този на негативно настроените (15%).

12% у нас очакват 2017 г. да бъде година на икономически подем, а 33% – на икономически трудности – при 3 пъти повече оптимисти и 10% по-малко песимисти в глобален мащаб.

По отношение на щастието през отминаващата година, страната ни отново е на последните места в света, но със стойности близки до тези на страните от Европа, с 43% определящи се като щастливи, 10% – нещастни, 45% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят.

От „Галъп” отбелязват, че на годишна база нарастват негативно отговарящите и това може да се дължи на „по-видима политическа динамика” у нас.

Световни тенденции

В Европа са значително по-песимистично настроени отколкото навсякъде другаде по света: песимистите в ЕС са с 26 на сто повече от оптимистите, а извън евросъюза – с 20.

На Стария континент икономическият песимизъм е най-силно изразен в Италия (нетна стойност -48), Великобритания (-38) и Франция (-35). Единствено Корея и Хонконг, от страните претърпели икономически и политически трусове през годината, са по-негативно настроени от тях (нетна стойност -62 и -56).

Преразпределението на доходите води до това, че в най-богатите страни са с най-ниски очаквания за икономическия просперитет, докато най-оптимистично гледат в развиващите се държави.

Тези, които живеят в някои от най-динамично прогресиращите държави декларират най-високи нива на надежда за идната година: Бангладеш – с нетна стойност +77, Гана – с +76, Кот д‘Ивоар – с +72, Фиджи – с +62, Китай – с +56, Индия – с +55 и Бразилия – с +51.

Методология

Общо 66 541 души са били интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (25 страни; 29211 души), по телефон (13 страни; 10 754 души) или онлайн (25 страни; 23 947 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2016 г. до декември 2016 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал – 95%.

В България изследването е било проведено през последните месеци на 2016 г. чрез пряко лично интервю сред близо 1000 пълнолетни български граждани.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Явно демократичните медии не промиват достатъчно… повече пари трябва да налива брюксел за пропаганда…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.