"Галъп Интернешънъл": 66% от българите не подкрепят идеята за „Европа на две скорости“

66% от българите не подкрепят идеята за „Европа на две скорости“. Това сочат данни от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 801 души между 7 и 8 март в цялата страна.

72% от попитаните се съгласяват, че е по-добре България да не бърза с влизане в еврозоната. 25% пък се съгласяват с опцията за бързо присъединяване към еврото.

Изследвани са и предпочитанията по отношение на несъстоялия се дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Ако респондентите бъдат помолени да си изберат единствен вариант – екипи или лидери, повечето закономерно избират лидерите.

63% са чули за тази тема, а 60% от чулите избират лидерски дебат. Това е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и „мажоритарност“ у нас, припомня "Галъп". Електоратът, който контрастира на фона на общото желание за лидерски дебат, е този на ГЕРБ.

Проучването на "Галъп" проверява и отношението към няколко двойки твърдения, които да уловят обществените инстинкти по актуални въпроси. Например, по повдигнатата наскоро тема за разкриваемостта на престъпления, за битовата престъпност и т.н., обществената интуиция по-скоро води към бързо правораздаване (58%) и все още обществото не вижда толкова полза в популярните идеи за реформи и преструктуриране на сектора правосъдие и вътрешен ред (38%).

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България