Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция

Саркози заяви, че обвиненията в корупция срещу него са лъжа и манипулация

Вижте кои са предложените от председателя Пламен Георгиев за членове на новата комисия за борба с корупцията

Възстановено е движението на влакове в междугарието Долна Махала – Карлово

Студентка спечели конкурса за лого на “Варна-Европейски град на спорта”

Задържаха деца за незаконна сеч

Николай Нанков издаде разрешение за строеж на още 2 км от магистрала „Струма“

РИОСВ – Бургас проверява сигнали за бедстващи щъркели

Столетна будка за вестници се прероди за нов живот край Дунав Ломчани и вестник „Труд” възстановиха най-старата и красива вестникопродавница в България

Вижте резултатите от проверката на пешеходните пътеки в страната (ГРАФИКИ) Пет области са системни нарушители на правилата за сигнализация и маркировка

Прокуратурата: 123 305 лв. са прибрали телефонни измамници от възрастни хора в Търговищко

Истината за атентата в Златни пясъци излезе в книга „Не дърпай втори път дявола за опашката“, предупреждава авторът й, бившият контраразузнавач Павлин Павлов

Реджеп Ердоган се готви да превземе и последната турска независима медийна компания

АПИ стартира обществени поръчки за половин милиард лева

Финансират със 109 млн. евро 74 проекта по ИНТЕРРЕГ Румъния-България Разработките са свързани с околната среда, превенция на риска и свързаността на регионите

Галъп: Цачева – 27,2%, Радев – 23,1%, 53 на 47% в полза на подкрепяния от БСП на балотажа

Снимка: Архив

Данни от изследване на агенция “Галъп” показват, че 27,2 % от избирателите, които може да се очаква да гласуват на президентските избори, биха подкрепили кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, а 23,1% – за подкрепяния от БСП кандидат Румен Радев. При евентуален балотаж резултатът би бил 53 на 47% в полза на Радев.

Данните са на база национално представително изследване, чрез преки интервюта, сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл“. Ползвани са открити и закрити въпроси. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,5%.

На трето място на първи тур в изследването се нарежда Красимир Каракачанов с 11,5%, на четвърто Веселин Марешки с 7,6%, след него е Пламен Орешарски с 7,3%, с 5,1% е Трайчо Трайков, с 4,9% – Ивайло Калфин, с 2,7% – Татяна Дончева. Квадратчето “Не подкрепям никого” биха избрали 5,7 процента от имащите право на глас.

По всяка вероятност, изборите ще се решат на втори тур, отбелязват от “Галъп”. Резултатът от него би бил 53 на 47% в полза на Радев. При евентуален балотаж Каракачанов – Цачева се очертава минимална преднина на Каракачанов от 51 на 49%, отбелязват от агенцията, с уговорката, че това са „единствено хипотетични варианти на база заявени нагласи”.

Очакванията са за около 55% избирателна активност, която може да се промени заради задължителното гласуване.

Заявената обща активност на референдума към момента доближава 45% спрямо списъците, но в референдумите до този момент реалната активност остава под заявената, посочват от “Галъп”. От агенцията допълват, че не е изключено да се премине прагът на задължителност, но е достатъчно онези, които се канят да гласуват с „не“ или електоратите на различни партии, да не участват в референдума, за да остане той под прага за задължителност.

Данните от проучването показват още, че над 80% подкрепят мажоритарния вот, 58% са “за” задължителното гласуване, 87% биха подкрепили годишната държавна субсидия на  партии и коалициите да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Защо лъжете бе мама ви мръсна герберска .от както мутрите са на власт тия мижитурки статистически агенции все изкарват свинефермата че е начело което е жерберска лъжа

  2. От ГЕРБ пак смятат да манипулират вота щом са впрегнали Галъп да им нагласи резултатите така че да хванат дикиш пред матряла. Ако от БСП позволят на ГЕРБ да компрометират изборните резултати ззначи са едно цяло.

  3. Че трябва да изчакаме резултатите е верно, но все пак да предположим ли, че подкрепата за герб на втори тур се дължи на успешния евроатлантически мандат на плевнелиев?!

  4. Финансово стимулирани от свинефермата герб сите стъкмистически агенции дават гласа си за баба яга цачева. А народа мрази тази грозна овца, мрази и бойко тъпото и всички прасета от свинефермата герб. Единствените гласоподаватели да свинефермата герб са циганите. А в списъците има 1.5 милиона мъртви души. Вчера се оказа, че хората с право на глас са 6 900 000, ако към тях добавим 25% младежи до 18 години ставаме 8 625 000. Това е абсурд който може да съчини само бойко тъпото с цецо цървуля, за да фалшифицират изборите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.