"Галъп": Църквата остава сред най-одобряваните институции у нас

Българската православна църква е сред най-одобряваните институции у нас, показват данни от сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“. Доверието в Църквата към момента е 43,1%, при недоверие от 35,8%.

Три четвърти от анкетираните се определят като православни, но малко под две трети декларират вяра в Бог. Това разминаване между самоопределянето като „православен" и заявената вяра в Бога, произтича от обстоятелството, че Българската православна църква се възприема не само от верска гледна точка, като религиозна организация, но и от светска гледна точка – като историческа институция, неизменно свързана с българското общество и държавност, а в определена степен и като част от традиционната идентификация на българската народност. 

Нивата на декларирана вяра не се променят съществено в последните години у нас.

75,3% у нас се определят като православни. Като мюсюлмани се определят 9,9%, а 11% твърдят, че не са религиозни. Останалите се разпределят между вероизповедания с по-малко разпространение. 59,5% у нас твърдят, че вярват в Бог, а 27,5% не вярват. Останалите не са в състояние да определят. Данните са почти идентични на последното у нас измерване преди две години. 

Новият български патриарх Даниил се ползва с положителен рейтинг, т.е. доверие (30,6%) минус недоверие (27%) дава положително число и това е добра стартова позиция. Това е рядкост по отношение на публични фигури у нас, но в същото време е очаквано по отношение на религиозен лидер. Все още обаче колебанието и непознаването са сериозни: 22,6% се колебаят, а 19,8% не са запознати или дори не са чували за личността на патриарха.

19,7% у нас заявяват, че често посещават богослужения. Нарочно изследване следва да покаже какви са пропорциите в отделните религиозни групи.

Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България