Кола помете мъж на пешеходна пътека в Търново Пострадалият е в болница

„Галъп”: Румен Радев е най-популярната политическа фигура в страната

Забавления и големи намаления за Световния ден на снега в ски зона Банско

Ураганен вятър затвори ски зоната в Банско

Борисов: Зелените да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма

Борисов: Имаме маса хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ

Бедствено положение в община Смолян заради силен вятър

Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

Снежна буря и катастрофи затрудниха трафика по пътя Варна-Добрич

Снегонавявания затвориха пътни участъци в община Казанлък

Кастингът на Слави за политици тръгва в началото на февруари Желание да участват са изявили 3 777 души

Цветлин Йовчев за последните убийства: Нещо се случва в подземния свят, има раздвижване

21-годишната жена, пострадала при вчерашната катастрофа край Хасково, се нуждае от кръв

Тръмп обяви „награди за фалшиви новини“

Николай Нанков: Магистрала „Струма“ ще бъде завършена през 2018 година, без участъка в Кресненското дефиле и тунела „Железница“

„Галъп“: 68% от българите не са купили книга в последната година Най-много четат младите с висше образование

Снимка: Pixabay

Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година, сочат данните от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл“, публикувани по повод 24 май.

Изследването е проведено сред 819 пълнолетни българи, между 4 и 11 май. То е част от изследователската програма на агенцията, независима от външно финансиране.

32% твърдят, че те или семействата им са купили поне една книга в последните 12 месеца. Известно е, че в такива отговори хората често не са особено искрени.

13% заявяват, че са вземали книги от библиотека в последната една година. Останалите 87% твърдят, че не са.

Данните показват, че в сравнение с 2010 година, когато „Галъп интернешънъл“ отново провери дяловете, процентът на хората, които не са закупили нито една книга през последната една година, се увеличава. Разбира се засилващата се тенденция към ползване на онлайн литература вероятно също допринася за това увеличение.

daf490lxoaawmpe

Затрудненият достъп до книги е другата ключова причина за отчетените резултати, тъй като възрастните, които по традиция не ползват компютри и предпочитат хартиени издания, вероятно изпитват затруднения с набавянето на книги.

16388357_10154239889216027_4705388890800169335_n

Според данните, делът на четящите закономерно е съставен предимно от млади хора с висше образование, населяващи по-големите градове. Жените, които са купували книги или са взимали от библиотека, са два пъти повече от мъжете. Почти половината от хората, на възраст между 18 – 35 години са си купували книги през последната година, а една четвърт от най-младите са взимали книга от библиотека. Това се дължи до известна степен на необходимост – за нуждите на образованието, например.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Еми вземат пример от парцала Борисов и цялата му шайка -м-а-л-о-у-м-н-и- -д-е-б-и-л-и- от свинефермата герб. Достатъчно е да прочетеш Винету и си готов за ставаш премиер , президентин и министър, важното е да можеш да крадеш по-чевръсто от съплеменниците на Винету.

  2. „Галъп“ явно все още си стои в 20-ти век. Защо не е включил в анкетата си изследване, колко хора и на каква възраст ползват таблети? И колко от тези хора четат книги от „Читанка.бг“ или други световни електронни библиотеки? Защо да сечем горите за книги, след като 21-ви век ни ги дава на електронен носител? Даже има още един косвен ефект а именно, икономия на електричество. С таблета вечер не се налага включване на осветление за четене и не пречиш на останалите.
    Защо“Галъп“ изкривява представата за четящия български народ, случайност???

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.