Гара „Поезия” създават в Лом

100 годишна запустяла ж.п. гара в Лом ще се превърне в център за поезия, музика и изложби, съобщиха от местната управа в крайдунавския град. Старата сграда със стъклени витражи и високи тавани вече приюти първата си културна изява – край ж.п. коловозите и влаковите композиции поетът Георги Атанасов представи стихосбирката си „Събличането на росата”.

В останалата от десетилетия без пътници чакалня се събраха десетки ломчани, звучаха стихове и песни, а край олющените от времето стени бяха подредени картини и книги. „Инициативата за опазване и съживяване н ж. п. гарата възникна още през 2016 г. в разговор с кмета Пенка Пенкова и местни жители. Проектът „Култура на крайната гара”, цели да бъде създаден център в който да се срещнат европейската строителна архитектура от преди повече от 100 години и съвременната духовна култура в областите на словестността, живописта и музиката! Тази мечта вече се осъществява!”, каза Георги Атанасов.

Управата на Лом води активни разговори с Министерството на транспорта за предоставяне на старата сграда и най-вероятно до есента тя ще бъде предадена на града. След интериорно обновяване ж.п. гарата ще се превърне в културен център на Северозапада, заяви кметът Пенка Пенкова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България