Гастарбайтери се връщат у нас, за да се ваксинират

Гастарбайтерите ни твърдят, че в страните, в които работят, нямат достъп до ваксини или трудно се дореждат.

Работодатели търсели от сезонните работници сертификати

Нашенци предпочели да карат локдауна в България

Гастарбайтери се връщат у нас, за да се ваксинират. В Благоевградско десетки казват, че в страните, които работят нямат достъп до ваксини или трудно се дореждат. Това са предимно нашенци, които работят в Германия и Испания. Прибират се за ваксиниране, защото разбрали, че има достъпна ваксина Пфайзер. Тя е предпочитана заради краткия срок на втората игла и за месец получават сертификат.

Работодателите търсели такъв при наемане на работа, особено за сезонна, разказаха ни българи, които искат да работят в селското стопанство в Испания. Докато стоят у нас гастарбайтерите пък масово посещават кабинетите на стоматолозите и признават, че тези услуги в чужбина са недостъпни за тях, тъй като цените били доста високи. От години и чужденци практикуват стоматологичен туризъм в България, където цените са в пъти по-ниски.

Повечето, които са заети в сектора на услугите и туризма казват, че са предпочели да изкарат времето си у нас, докато трае локдауна в тези страни. Но са получавали 60 процента от заплатите си по банков път като компенсация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България