ГДБОП и ДАНС разбиха престъпна група, ръководена от командир от "Ислямска държава" (СНИМКИ)

Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС разбиха организирана престъпна група (ОПГ), ръководена от боец на "Ислямска държава". Групата се финансирала от нелегално производство и разпространение на тютюн за наргиле.

На 1 октомври Специализираният наказателен съд е взел най–тежката мярка за неотклонение – „Задържане под стража“, по отношение на трима от членовете на групата (двама мъже и една жена). Мярката е потвърдена 10 дни по-късно от Апелативния специализиран наказателен съд.

Разследването се осъществява от СпП, в активна координация с ГДБОП и ДАНС, в две основни направления - производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм, съобщиха от прокуратурата. Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. Практически тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най–вече за основната фигура в нея – български гражданин от сирийски произход, с основно участие във въоръжените формирования на Ислямска държава.

Ръководителят на ОПГ се е установил у нас и през 2008 г. е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на Ислямска държава, на територията на Сирия, като е взел активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции. При извършените претърсвания е открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

През пролетта на 2016 г. сириецът се е завърнал на територията на Република България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на Ислямска държава, е организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле, без законово разрешение за това. Събраните доказателства сочат, че суровият нарязан тютюн групата е изкупувала от производители в страната и го е доставяла в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение „Вагон - ресторант“) участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания. Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали.

Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най–често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден. При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.

На 29.09.2017 г. участниците в ОПГ са задържани на територията на град София, при специализирана операция на СпП, ГДБОП и ДАНС. На ръководителя са повдигнати и обвинения за тероризъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право