ГДБОП и Специализираната прокуратура неутрализираха престъпна група за трафик на мигранти

Петчеленна престъпна група за трафик на мигранти през страната е неутрализирана на 19 ноември 2018 г. при операция на служители на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР. Събраните до момента данни сочат, че групата е била сформирана през февруари т.г. и е действала най-активно в областите Бургас и София. Двамата организатори лично подбирали участниците и разпределяли техните функции в престъпното сдружение – намиране на помещения за престой, осигуряване на храна и на транспорт за нелегално преминаващите чужденци. В хода на операцията са извършени множество претърсвания в жилища, помещения и автомобили, откъдето са иззети голям брой доказателства за престъпната дейност. Те се подкрепят и допълват от показанията на свидетели, дадени пред съдия. В дома на единия от организаторите е намерен и незаконен боен пистолет. Другият е осъждан отново за трафик на чужденци през България (престъпление по чл. 280 от НК), като изпитателният срок на отложеното му условно наказание не е изтекъл.

Специализираният наказателен съд е определил мярка „задържане под стража“ на двамата организатори. Един от участниците в групата е задържан в ареста по друго дело (което вече е присъединено към производството на Специализираната прокуратура), а на другите двама са наложени от наблюдаващия прокурор мерки за неотклонение „парична гаранция“ и „подписка“.

Разследването установява дали има и други лица, действали по поръчение на престъпната група, както и евентуални връзки на участниците с трафиканти от съседни държави.

Коментари

Задължително поле