ГДБОП помогна за разбиването на най-могъщата банда за трафик на кокаин от Южна Америка до Европа

Снимка: МВР

Българските антимафиоти са участвали в разбиването на най-могъщата банда, която се е занимавала с трафик на кокаин от Южна Америка до Европа с лодки. В акцията, координарана от Европол, са участвали 11 страни. 

Обединените сили на 11 страни потапят най-голямата „наркофлота“ в света като арестуват 50 престъпници и задържат 1500 кг. кокаин на път за Канарите, чиято стойност възлиза на 45 милиона евро. При специализираната операция полицията конфискува 10 лодки и 36 автомобила, извършва 47 претърсвания, изземва 85 телефонни апарата. Това съобщи Националната полиция на Испания, която отчете резултатите в края на операцията със съобщение до обществеността днес.

“ОПЕРАЦИЯ МЕНТОР” е проведена и ръководена от Националната полиция на Испания, където са мобилизирани службите във: Валенсия, Аликанте, Мурсия, Алмерия, Малага, Хирона, Мелия и Лансароте. Заради установено местоположение на плавателни съдове или граждани на територията на няколко страни, молба за съдействие и участие в акцията през юни тази година е отправена към: България, Норвегия, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Франция, Панама, Колумбия, Света Лусия, Тринидад и Тобаго. Операцията е извършена съвместно с Европол.

За организацията се съобщава, че действа повече от 20 години чрез бизнес с развлекателни лодки, плавали от испанските брегове до Южна Америка и завръщащи се оттам с тонове наркотични вещества. Често преди операциите използва услугите на „ясновидец-шаман“, за да получи благословия и да има успех при транспорта на кокаина, посочва съобщението.
Разследването на международния трафик на кокаин по море от Южна Америка до Европа започва през юни 2020 г. с проверка на дейността на британска организация. След установяване на членовете на престъпната структура се открива конгломерата от лодки на разположение на същата, като всички са регистрирани на имената на трети лица за прикритие на целта, за която са използвани.

Месеци на наблюдение и проследяване показват детайлно как организацията действа на островите Тенерифе, Лас Палмас, Ел Иеро и Лансароте. От посочените пристанища тръгват маршрутите за наркотрафик, разбит благодарение на полицейската работа.
Установено е, че ръководителите на организацията координират и управляват транспорта на всяка лодка от седалищата си в Южна Испания и осъществяват тайни и добре охранявани срещи с лицата за връзка със страните на произход на кокаина. Комуникациите за всички операции между членовете на организираната група се осъществяват чрез шифровани системи за сигурност.

Лидерът на организацията е набирал „морските вълци“, който да му служат в духа на желязно подчинение от различни краища на света. Наричан е „Професорът“ - координатор на всички екипажи, които са пътували на неговите лодки. След 20-годишна дейност по наркотрафика той е човекът, който се е радва на пълното доверие колумбийските и мексиканските картели, с които координира директно производството на наркотици и превоза им през Южна Америка до Испания.

Лодките му се поддържат от „негов лейтенант“ – станал му доверен човек от първия момент като член на престъпната група. През цялото време на пребиваването си в Испания двамата не са привличали по никакъв начин вниманието на местните власти. Спечелените от товарите пари са инвестирани в нови операции или са изпирани чрез сложна мрежа от фирми в различни страни.

В същото време, в Коста дел сол, членове престъпната организация от Балканския картел живеят в луксозни имения, демонстрират скъпи придобивки и извършват търговски дейности - хотели, ресторанти, ферми, фирми за лодки и др.

След години работа властите идентифицират член на организацията, който извършва презокеанско пътуване от Испания до Южна Америка и се връща с лодка, натоварена с кокаин към Канарските острови. Извършен е абордаж и екипажът на лодката е задържан, заедно със стоката. Следват серия арести и претърсвания докато не са установени всички 10 подготвени за пътуване плавателни съдове.

Според Националната полиция на Испания, проведената операция „МЕНТОР“ е най- голямата в световен мащаб, провеждана до момента, която е насочена срещу международния трафик на наркотици с плавателни съдове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право