ГДБОП удари по иманярската мрежа, двама задържани в момент на сделка

Служители на ГДБОП пресякоха търговия с културно-исторически ценности, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство.

Операция е проведена от служители на сектор „Трафик на културни ценности“ в ГДБОП, колегите им от териториалните сектори във Враца и Монтана и полицаи от ОДМВР – Враца. Действията срещу незаконна дейност, свързана с придобиване, държане, трафик и търговия с археологически обекти, са осъществени под ръководството на Врачанската окръжна прокуратура.

В хода на реализацията, в момент на сделка с артефакти, на територията на Враца са задържани двама души.

Те са познати на органите на реда за престъпни деяния, свързани с културно-исторически ценности, единият от тях - включително и за трафик.

При процесуално-следствените действия са открити и иззети 60 предмета с висока историческа, археологическа и номинална стойност. Сред тях: част от тракийски шлем с релефна украса, фибули, копия, сребърна гривна, както и монети – сребърни римски денари от императорската епоха и сестерции. Конфискувани са и използвани при осъществяване на престъпната дейност четири технически съоръжения за дълбочинно теренно проучване от висок клас.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по смисъла на чл. 278, ал. 6 от НК.

Действията по разследването продължават.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право