ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор)

Пари, документи и банкови карти, открити при обиските след задържането на участниците в „ливанската пералня”. Снимки: МВР

Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Наемали цигани от Своге и Ботев­град

Разследване на антимафиоти и спецпрокурори от 2016 г. насам

Агенти на ГДБОП и спецпрокурори разкриха международна банда за пране на пари, ръководена от ливанец, живеещ у нас от края на 90-те години. Повдигнати са обвинения на 6-ма души, сред които е и босът Ахмад Шараф. Само един е пуснат от ареста заради тежко здравословно състояние, за останалите петима ще бъде внесено искане в спецсъда да им наложи постоянна мярка „задържане под стража”, съобщи Сийка Милева, говорител на спецпрокуратурата.

„Ливанската пералня” била засечена още през 2016 г. след информация за съмнителни транзакции, подадени от български банки, съобщи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Смята се, че бандата е участвала в общо 47 измами на фирми от Западна Европа и САЩ, като у нас са били изпрани към 44 млн. евро и 15 млн. долара.

За групата в чужбина работели хакери, които пращали т. нар. фишинг мейли и прониквали в пощите на големи търговски дружества, разказа Явор Колев шеф на сектор „Киберпрестъпност” в ГДБОП. Следели кореспонденцията за сделки и малко преди момента, в който едната от фирмите е трябвало да преведе пари, пращали своя банкова сметка. Така вместо при контрагента, сумите постъпвали в сметки на „мулета”, откъдето по-късно били теглени от банкомати в чужбина, или прехвърляни в Хонконг и Китай, включително под формата на кибервалути.

В България действали „мулетата” - цигани от Своге, Ботевград и София, на чиито имена срещу по 100 лева се регистрирали фирми и се отваряли банкови сметки. До момента не са констатирани български фирми, ужилени от престъпната дейност на групата.

Коментари

Задължително поле