ГДБОП разби наркогрупа с таен агент

Разследващите откриха 3 килограма кокаин

Служители на ГДБОП разбиха организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици. Операцията е била проведена на 26 май в Хасковска област. В хода й за заловени три килограма висококачествен кокаин. Трима мъже са задържани под стража.

При акцията е използван служител под прикритие, използвани са СРС-та, информира на брифинг прокурор Лидия Манолова от отдел "Криминален" в Спецпрокуратурата. В момента на сделката е била приготвена сумата от 93 хил. евро за покупката на наркотика, добави тя.

Подробности за хода на разследването дадоха заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стефан Джолев и наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Георги Мойсев.

Работата по разследването продължила повече от 4 месеца. Служители на ГДБОП предприели полицейски действия във връзка с досъдебно производство за престъпление по чл. 321 вр. чл. 354А от НК., а в хода на операцията, проведена на 26 май под наблюдението на Специализирана прокуратура в района на Свиленград и Ботевград, е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с разпространение и трафик на наркотични вещества на територията на цялата страна. Акцията е осъществена след сделка с наркотични вещества в землището на хасковското с. Левка. Задържани са трима мъже от Свиленград и Ботевград. Двама от тях са криминално проявени и осъждани, единият е с чисто съдебно минало. У тях са намерени и иззети повече от три килограма с бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на кокаин, с много високо качество.

След задържането им, при последвалите действия по разследването - претърсване и изземване на различни адреси в Свиленград, с. Левка и Ботевград и личните обиски, са открити и иззети мобилни телефони, около 20 000 лева, електрона везна, лаптоп, и други вещи, които имат отношение към случая. На трима от групата е повдигнато обвинение за участие в престъпна група и разпространение на наркотици и им е взета постоянна мярка „задържане под стража“. Тази поредна успешна съвместна реализация със Специализираната прокуратура е пример за отлично междуинституционално взаимодействие, отбеляза старши комисар Стефан Джолев и благодари на наблюдаващия прокурор Георги Мойсев за оказаната процесуална подкрепа по време на разследването. Прокурор Мойсев оцени високо професионализма на служителите на ГДБОП, работили по случая и отбеляза, че действията са извършени в много трудни условия.

Работата по документиране на престъпната дейност на участниците в организираната престъпна група продължава.

Коментари

Задължително поле