ГДБОП: Разкрита е схема, ощетила бюджета с 11 млн. лв. (обзор)

Старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП (вляво) и Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП казаха, че в схемата няма замесени известни лица или т. нар. знакови фигури.

При сделки със зърно и торове

Откраднатото било влагано в имоти и в луксозни автомобили

Схеми, ощетили бюджета с 11 милиона лева при фиктивни сделки със зърно и торове, са разкрити при акция на ГДБОП и НАП, съобщиха днес от двете ведомства. Операцията се провела в София, Монтана, Враца и Плевен.

Първоначално били задържани 9 души. С повдигнати обвинения са шестима. Според ГДБОП едната схема на бандата била свързана с неплащане на корпоративен данък с търговия на зърно, а другата - за укриване на ДДС при търговия с торове. Била изкупувана селскостопанска продукция от производители и били създавани фирми, собственост на бедни хора.

Според ГДБОП в организирана схема за избягване плащането на дължимия корпоративен данък участвали много търговски дружества с характеристики на “липсващи търговци”, “буфери” и “брокери”, деклариращи големи обороти на доставки на селскостопанска продукция. Доставките към тях били основно от три направления - при доставки на селскостопанска продукция, зърнени и маслодайни култури, казаха от ГДБОП и НАП. След предприемане на контролни производства от данъчни спрямо някои от участниците, те заменяли с нови търговски дружества със същите характеристики и профил. По тази схема контролните органи са изчислили до момента нанесена щета за бюджета приблизително 9 000 000 лв.

При другата схема на данъчна измама с торове била организирана мрежа от фирми, които имитирали вътреобщностни доставки на български към чуждестранни дружества, казаха от ГДБОП. Предмет на доставките бил амониев нитрат. Чрез изготвянето на фалшиви документи се създавал привиден поток на стоки към чужбина, като в действителност стоките били реализирани на българския пазар без задължителните документи и без да се начисли дължимото ДДС в размер на 20%. Щетата за бюджета по тази схема е приблизително 2 000 000 лв. по изчисления към момента, казаха от НАП.

В хода на разследването били установени лица, които са били пълномощници на фирмите. За период от година и половина един от тях изтеглил на каса сумата от над 57 милиона лева - пари, които са служили да се създава привидност на сделките, че всичко е легално. От ГДБОП заявиха, че сред замесените в аферата нямало известни лица. Плячката членовете на престъпната група влагали в покупки на имоти и луксозни автомобили, които били ползвани от лица, близки до фирмите и с несъответстващи на занятията им доходи, казаха от ГДБОП. Такъв джип бил иззет и в София. Някои сайтове твърдят, че той бил ползван от депутата Джейхан Ибрямов. До редакционното приключване на броя нямаше коментар нито от него, нито от ДПС-Доган. Нямаше коментар и от разследващите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право