ГДБОП разкри 5 престъпни групи при горивата

ДАНС препоръчва да има специален закон за сектора

Антимафиотите от ГД „Борба с организираната престъпност“ са предали на специализираната прокуратура пет организирани престъпни групи за контрабанда на горива.

„В периода от 2015 до 2016 г. имаме 5 образувани досъдебни производства с 23 лица, на които са им повдигнати обвинения.“ Това заяви пред журналисти директорът на ГД БОП гл. комисар Ивайло Спиридонов след закрито заседание на временната комисия за проверка на конкуренцията на пазара на горива.

Депутатите изслушаха и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Спецслужбите не разполагат с доказателства по доклада на Министерството на финансите, според който всяка година загубите на хазната от злоупотреби с горива са около 1,2 млрд. лева.

Фирмите от бранша и институциите, които изслушахме, се обединиха около становището, че е необходимо приемането на специален Закон за горивата, съобщи председателят на комисията Валентин Николов. Докладът с резултатите от работата й ще бъдат приети до 15 януари.

Действащите правила в тъговията с течни горива позволяват да се краде ДДС от вложителите на стоки в данъчни складове. Механизмът на злоупотребата беше разказан от шефовете на фирма "Сакса" Атанас Димов и Светослав Димов – баща и син.

Собствениците на данъчни складове дават банкови гаранции на митниците за внасянето на дължимия акциз - 646 лева за хиляда литра. Това изискване обаче не важи за дължимия ДДС върху акциза, който е близо 130 лева на хиляда литра. За тези пари от никого не се изисква гаранция. После чрез така наречените ведомствени бензиностанции или през дълги вериги от препродажби горивото може да се продаде без ДДС.

"Смея да кажа, че по море контрабанда няма", заяви Атанас Димов. Документацията за един танкер с петрол е огромна и детайлна - за всяка операция и за всеки литър.

"Невъзможно е предлагане на горива на много по-различни цени от тези на "Лукойл" в България. Няма логика да се конкурираш с пазарния лидер", каза Светозар Димов в отговор на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. Според бизнесмена не е възможно такъв пазар да функционира без регулиране и това е работа на държавата.

Легално намаление на цените на горивата е възможно по два начина. Единият е, ако хипермаркетите започнат да разполагат в своите обекти и бензиностанции. Вторият е да се създават бензиностанции на самообслужване без персонал. Тогава цените може да паднат с 10 ст. на литър, смята Светозар Димов.

Данни на фирмата сочат, че бензиностанции на Веселин Марешки продават на дребно дизелово гориво само с 1 ст. на литър по-скъпо от цената на придобиване. За масовия бензин разликата е 2-3 ст., а за високооктановите - 5-8 ст. Това не е незаконно и е възможно, ако друга фирма свързано лице покрива разходите за заплати, осигуровки, наеми и други на бензиностанциите на Марешки, каза Атанас Димов. Макар че понякога "Сакса" доставя горива на бизнесмена, самата фирма не може да си позволи толкова ниски цени в своите търговски обекти, казаха нейните собственици. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България