ГДБОП участва в международна операция срещу трафика на деца

Снимка: Архив

34 души са арестувани в ЕС

ГДБОП участва в международна операция срещу трафика на деца. Заедно с представители на Национална комисия за борба с трафика на хора са извършили проверки на лица с рисков профил. Проверени са близо 200 души с рисков по отношение трафика на хора профил, както и близо 50 лични документа за самоличност поради съмнение, че са фалшифицирани. Акцията е на територията на летище София и на контролно пропускателните пунктове в страната.

В хода на операцията са раздадени над 700 превантивни брошури. Служители на сектор „Трафик на хора“ при ГДБОП – МВР и представители на Националната комисия за борба с трафика на хора са провели и беседи на тема „Трафик на хора“ с ученици от столична гимназия, като са ги запознали детайлно със спецификите на престъплението и с това как да се предпазят от въвличане в ситуация на трафик.

Освен България, в „Съвместни дни за действие срещу трафика на деца“ са участвали Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Унгария, Исландия, Латвия, Литва, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство. Експерти по трафика на хора от правоприлагащите структури на всички изброени държави, както и представители на други ангажирани с проблема институции са обединили усилия с цел идентифициране на потенциални жертви на престъплението.

В рамките на операцията на територията на Европейския съюз са проверени над 127 000 лица, 63 800 превозни средства и 1 100 локации, сред които частни имоти, търговски обекти, хотели, авто- и ж.п. гари, пристанища, аерогари и гранични контролно-пропускателни пунктове. Проведени са превантивни кампании в учебни заведения с цел повишаване на информираността по отношение трафика на хора.

Извършени са 34 ареста на заподозрени в трафик на хора, както и 36 ареста за други извършени престъпления като кражби, нелегална миграция и разпространение на порнографски материали с ненавършили пълнолетие лица. На територията на ЕС са идентифицирани 206 потенциални жертви, 53 от които непълнолетни. Във връзка с това са стартирани 31 нови разследвания по трафик на хора.

Коментари

Задължително поле