Геймър уби колежка с нож

Брутална трагедия разтърси бразилската гейминг общност. Професионалната състезателка по Call of Duty Mobile Ингрид Оливейра „Sol“ Буено да Силва бе убита по време на среща със свой колега. Убиецът е Гилерме Алвес „Flashlight“ Коста, който също е състезател в мобилната версия на играта.

Тялото на 19-годишната Sol било намерено в околностите на Сао Пауло, а по раните полицията установила, че била умъртвена с нож. Оказало се, че преди ницидента младата жена се разбрала да се срещне с Flashlight в дома му в Пиритуба, район на бразилския мегаполис. След като разследването се насочило към него, геймърът пуснал снимки на трупа на Ингрид в социалните мрежи. При ареста той си признал всичко не изразил съжаление за стореното.

Съвестта ми е напълно чиста“, обявил Гилерме, който междувременно успял да качи видео от убийството в профила на Gamers Elite Organization. Качил и мултимедийни файлове с послания на омраза към християните и призиви към тероризъм. GEO изтрила съобщенията и призовала всички гейминг платформи да не допускат подобно съдържание. Всички потребители, които може да са запаметили документите на устройствата си, били помолени да не ги споделят в мрежата.

Лола Аронович, която е професор в местен университет, твърди, че е сред получателите на файловете, в които Гилерме обещава нови атаки. Според нея става въпрос за типичен пример на престъпление от омраза. Тя го нарича с термина „фемицид“ – убийство, чиято цел е жена на основание на пола й.

Sol е била член на Battle Girls, организация, която дава шанс за участие в състезания по видеоигри на жени, които не могат да намерят място в по-силните турнири. Други игри като Valorant пък обявиха създаването на инициативата „Game Changers“, която цели да помогне да включването на повече жени и представители на сексуалните малцинства в гейминга. Програмата предвижда създаването на верига турнири, в които ще е забранено участието на мъже. Все още не е ясно дали победителите ще бъдат приравнявани на тези от „оупън“ категорията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове