Гей блокада на столицата днес

1300 полицаи охраняват четирите шествия в София, организаторите на прайда чакат повече от 3300 души

Засилени мерки за сигурност предприема полицията заради 11-я гейпарад „София Прайд”, който ще се проведен днес в столицата. Около 1300 униформени ще бъдат ангажирани с обезпечаването на събитието, което се очаква да бъде най-многобройното досега.

„Ще има достатъчно полицаи, ние ще охраняваме парада, както всяка година”, заяви в отговор на въпрос на „Труд” вътрешният министър Валентин Радев.

02-1Поетапно ще бъде затваряно и движението по основни улици и булеварди, заради придвижването на шествията, които ще бъдат общо четири. Предвидени са и буферни зони за участниците на сборните места, уточниха от МВР. В тях няма да бъдат допускани хора, носещи забранени предмети или в нетрезво състояние. От СДВР призоваха случайно преминаващи граждани да проявят толерантност и да спазват стриктно указанията на униформените.

Организаторите на „София Прайд” изтъкват, че той е възможност за хората с различна сексуална ориентация да комуникира с обществото по теми, които засягат ЛГБТИ хората. Събитието тази година е под надслов „Различни хора, равни права”.

Първото шествие ще започне в 14 часа. Сборният пункт е пл. „Народно събрание”, а крайната точка е НДК. Прайдът ще мине по булевардите „Цар Освободител”, „Княз Ал. Дондуков”, „Княгиня М. Луиза” и „Витоша”.

От 16 до 22 ч. е организирано друго шествие, участниците в което ще се събират пред Паметника на Съветската армия. Техният маршрут е по булевардите „Цар Освободител”, „Васил Левски”, „Ген. Гурко”, „Княз Ал. Дондуков”, „Васил Левски”, „Цар Освободител” до Паметника на Съветската армия.

От 17 до 20 ч. пред НДК ще има митинг. Междувременно оттам до Борисовата градина в 18 ч. тръгва още едно шествие, което ще мине по бул. „Христо и Евлоги Георгиви”.

Участниците миналата година са били над 3300, като се очаква тази година да бъдат повече, затова и организаторите обвяват събитието като най-голямото досега.

„Очакваме парадът да е рекорден, миналата година са участвали над 3300 човека. До момента всичко много добре е минавало, разчитаме и сега да е така”, посочи пред „Труд” Радостина Георгиева от Български хелзински комитет.

„Няма по-излишно нещо на света! Искат ние не само да ги уважаваме, но и да им се радваме и да ги приветстваме за това, че са различни! (...) Ако са нужни 1200 души, за да пазят това позорище, ако трябва да се пази това нещо, значи то е опасно за обществения ред. Ако е опасно за обществения ред, значи по Закона за МВР то трябва да бъде забранено”, заяви от своя страна евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, цитиран от радио К2.

Успоредно в София ще се проведат три събития в защита на семейните ценности - митинг-шествие „Поход за семейството”, концерт "За Възраждане на семейните ценности" и протест „Да спасим децата на България и българското семейство”, съобщиха пред „Труд” от градската управа.

Карлос КонтрераОбщинският съветник Карлос Контрера пред„Труд”: Трябват пари за камери, а не за частни партита като това

За охрана от 1300 полицая на тазгодишния гейпарад „София прайд” ще бъдат използвани 160 000 лв. Това прогнозира пред „Труд” общинският съветник и председател на „Патриоти за София” Карлос Контрера.

Той заяви, че тези пари могат да бъдат използвани за по-разумни цели в сектор сигурност. Според него сумата може да бъде пренасочена към подмяна на остарелите камери на СДВР, обучение на полицаи или откриване на щатове в районни полицейски управления, където има недостиг на кадри.

„Случаят с Ботевград от тези дни е христоматичен. Там 20 души отговарят за цяла община”, обясни той. В апартамент в града се укриваха двамата бегълци от затвора – Радослав Колев и Владимир Пелов, вторият бе застрелян в центъра на Ботевград.

„Тези пари, ако бъдат спестени, биха могли да допринесат много повече за сигурността на гражданите, отколкото просто 1300 души полиция да виси от сутринта до късна вечер, за да пази едно частно парти”, смята Контрера. Той е загрижен и за полицаите от страната, които от рано сутринта ще са ангажирани със събитието в София. На следващия ден те ще трябва да почиват и заради това ще има липса на патрули, смята Контрера.

Преди дни той настоя вътрешният министър Валентин Радев да спре провеждането на събитието, ако то заплашва сигурността на софиянци, но не получи отговор от министерството. Контрера ще поиска информация колко е струвал тазгодишният парад и какви са основанията за засилената охрана. Той ще провери и съмненията си, че Столичният общински съвет е бил подведен да финансира гейорганизации с около 6300 лв.

03-10Саморазправа: Футболните агитки са голяма заплаха

Традиционно за Балканите футболните агитки са сериозна заплаха за гейпарадите. Преди няколко години огромни проблеми имаше в Белград. Обединени ултраси на „Цървена звезда” и „Партизан” атакуваха хомосексуалистите по време на парада им. Имаше и доста ранени.

В България ситуацията не е различна. В разгара на лятото, когато футболът е утихнал, крайни фенове на ЦСКА и „Левски” няма да пропуснат възможността за саморазправа с мъже „от другия бряг”. Поради тази причина е и огромният брой полицай, които пазят центъра на столица, научи „Труд”.

Традиционно към тях се включват запалянковци на пловдивските врагове „Ботев” и „Локомотив”. Мнозина от най-активните агитки в България са татуирали свастики по телата си.

03-11Църквата: Освободете се от греха

И тази година Светият Синод излезе с непроменена позицията за обявения гейпарад в София.

„Зачитайки свободата на волята, Светата Православна църква отново се обръща към своите чеда, братя и сестри и с обич им напомня, че свободата е отговорност, и че истински свободният човек, ако поиска, може да се освободи от греха с помощта на Бога и на ближния в лоното на св. Православна църква. Всяка човешка душа е по-ценна от целия свят, затова Св. Синод припомня, че Бог не иска смъртта на грешника, „но да се отвърне той от пътя на злото и греха и да бъде жив” (Йез. 33:11)”, гласи позицията на църквата.

24 посланици подкрепят събитието

24 посланици в София са изразили своята подкрепа към поредния гейпарад у нас. Според организаторите те са рекорден брой и задължително техни представителите ще присъстват.

„Насърчаваме всички да се възползват от възможността да се включат в шествието на София Прайд, приемайки ЛГБТИ хората като равни граждани без предразсъдъци и дискриминация, както и да допринесат за ЛГБТИ равенството. Очакваме с нетърпение Прайд празненствата и пожелаваме на всички мирен и изпълнен с гордост празник.” Това гласи част от изявлението, подписано от посланиците на Австрия, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Хърватия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Израел, Италия, Люксембург, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Африка, Швеция, Швейцария, Испания, Великобритания и САЩ.

У нас първото публично събиране на нехетеросексуални хора е на 17 май 2005 г. по повод Международния ден за борба с хомофобията, а първият гейпарад – на 28 юни 2008 г.

Рекорд по света: 3,5 милиона души шестват в Сао Пауло

Най-големият гейпарад в света се провежда през 2013 година в Бразилия. В него участват 3,5 милиона души. През същата година еднополовите двойки в страната получават същия статут като хетеросексуалните. Над 500 000 души участват в шествието по улиците на Сао Пауло и през 2014 година, под мотото: "Не на хомофобията". В последните няколко години власти изразяват своята подкрепа за провеждането на парада, а това отчасти се дължи на силното влияние на местната икономика. Стотици хиляди туристи се стичат в града, за да участват или да гледат парада, който преди 15 години събираше едва 2000 участници.

Сред първенците Европа за провеждане на гейшествия е германският град Кльолн, където миналата година се събират около 950 000 участници. Парадът "Кристофър стрийт дей" е най-голямата демонстрация в Европа за равноправие и социална приемственост на ЛГБТ общността. Мотото на събитие е "Никога отново" - в памет на преследваните гейове и лесбийки по време на нацисткия режим, а през същата година Германия узаконява еднополовите бракове.

Гейпарадът се разпростира и до Близкия изток. През 2015 година Тел Авив става домакин на най-голямото гейсъбитие, в което участват 180 000 души, като много от тях са туристи. Израел се превръща в една от най-приятелските дестинации по отношение на такива мероприятия през последните години, което е в ярък контраст с останалата част от региона, където гей ултурата не е толерирана и гейовете са преследвани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България