Дневен хороскоп на Алена за петък, 06.12.2019

На 6 декември 2019 да почерпят

Скорсезе и Копола: Студио „Марвел“ не прави кино! Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Парламентът прие бюджета за 2020 г.

„Стачката на стачките” парализира Франция Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

#MeToo трейлър на новия политически коректен филм за Бонд “Силната чернокожа жена” Лашана Линч съперничи на 007

Пирати отвлякоха гръцки танкер край Нигерия

3028 лв. заплата в софтуерните компании Над 30 хил. са заетите в бранша

Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкият парламент отхвърли спорен законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Гей браковете на референдум, иска Каракачанов Валери Симеонов пита колегата си ще плати ли допитването

Снимка: Архив

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че призовава за референдум за гей браковете и нахлуването на джендър идеологията в образованието. Според него Истанбулската конвенция и ратификацията й не бива да бъде единствена тема в допитването.

„Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на Референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България”. Това заявява в позиция до медиите лидерът на ВМРО, заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той предупреждава, че формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?” може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд. Причината е, че за юридически легитимното заглавие се смята официалното, а именно – Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

„Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като „социален пол” и политики като „джендър обучение” и т.н. Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост“, категоричен е лидерът на ВМРО.

Каракачанов посочва, че въпросите, които вълнуват българското общество и които предлага да бъдат поставени за гласуване от национален референдум, са следните:
1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?
2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?
3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

„Призовавам председателите на всички парламентарно представени партии, в удобно за тях време, да започнем консултации и да откликнем държавнически на гласа на народа“, пише още в обръщението си Каракачанов. От ВМРО обясниха, че това не е окончателната формулировка на въпросите, че предстои прецизирането им, за да отговарят на закона за допитванията.

„Труд” потърси за коментар и лидера на НФСБ вицепремиера Валери Симеонов. Той обясни, че темата за референдум по конвенцията не е обсъждана на партийно ниво. „Личното ми мнение е, че не е нормално да правиш показни мероприятия заради електорат, който не е гласувал за теб. Питам, готов ли е Каракачанов да плати референдума.” Симеонов попита и дали хиперактивността на ВМРО, проявена по темата „Истанбулска конвенция” не е компенсаторна. „Като са големи антиджендъри, попитайте ги как е гласувал евродепутатът им Ангел Джамбазки за Истанбулската конвенция”, посъветва Симеонов.

Третият лидер на партия в коалицията Обединени патриоти Волен Сидеров не бе открит за коментар.

В ПИСМО ДО МЕДИИТЕ
ПЕС разобличи БСП за гласуване в Лисабон

На Съвета на ПЕС в Лисабон на 1-2 декември м.г. от БСП са били „за” Истанбулската конвенция.
Позицията на БСП срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция очаквано предизвика реакция от Партията на европейските социалисти (ПЕС). След като председателската на ПЕС – жени Зита Гурмай изпрати писмо до Корнелия Нинова, в което акцентира, че БСП е единствената партия от семейството на левите партии в ЕС, която се противопоставя на приемането й, вчера от ПЕС разпратиха и писмо до медиите, с което опровергават Нинова. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви преди дни, че на Съвета на ПЕС в Лисабон, Корнелия Нинова е подкрепила документа без възражения. Но соцпредседателката го контрира, че той лъже. Вчера обаче от ПЕС разпратиха писмо в отговор на запитвания на български медии. „Българската Социалистическа Партия пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция“, пишат от централата на европейските социалисти. Зам.-генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек специално отбелязва, че „БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения”. Зам.-председателят на БСП Деница Златева и Кристиан Вигенин са присъствали на предварителното обсъждане и дискусия по проекта за Резолюция на заседание на президиума на ПЕС и „от БСП не е изразявано желание за редакции“, се казва в писмото на европейските социалисти. Припомняме, че като президент на ПЕС Сергей Станишев вече припомни на своите съпартийци, че БСП би следвало да подкрепи документа.

Ангел Джамбазки, евродепутат:
Документ внедрява правата на ЛГБТ

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който е и зам.-председател на ВМРО, разпрати вчера официално писмо до медиите, в което обяснява, че документ към т.нар. Истанбулската конвенция официално внедрява в нея правата на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър). Материалът е представен от работна група „Права на човека” и адресиран до Комитета по политика и сигурност на 8 юни 2010-а година – година преди официалното подписване на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, казва Джамбазки.

И още: „Категорично заявявам, че сме против криминализирането на сексуалната ориентация, но и сме против изкуственото насаждане на термини като „социален пол”, „джендър” и неясното и търпящо многопластови интерпретации „разбиване на стереотипите”“. „Напълно несъгласен съм с прокарването чрез Троянския кон „превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие” на официализирането на несъвместими с морала и нравите „роли в обществото”, категоричен е евродепутатът.

И допълва: ”Не съм съгласен с пълното юридическо приемане на всички лица от собствената ни или от трети страни, които се самоопределят като част от ЛГБТ обществото и имат претенции да черпят права по силата на Истанбулската конвенция без никакво работещо доказателство за това“. Ангел Джамбазки дава пример, че вече има правен прецедент в Италия, която е осъдена след непризнаване на исканата различна от рождената полова идентичност по делото „Урланди и другите срещу Италия” от 2012 г.

Проф. Пламен Киров:
Заради договора трябва да
променим поне
20 закона

Конвенцията предвижда задължения за държавите, които я приемат, да синхронизират вътрешното си законодателство с текстовете на конвенцията. С колеги направихме бърза справка и се оказа, че трябва да променим около 20 закона, включително този за телефон 112, защото при подаване на сигнал на този телефон за домашно насилие или насилие над жени, те трябва адекватно да уведомят съответните органи, да се предприемат действия по задържане на насилника и т.н.

На следващо място конвенцията казва, че ако конституциите на страните противоречат на текстове на конвенцията, вие трябва да си измените конституцията.

Във Варна
Подготвят магистри по джендър
политики

Варненският свободен университет обяви прием по две магистрърските специалности, озаглавени “Джендър политики в педагогическите дейности” и “Джендър политики и правна сигурност. И двете магистратури са с редовна форма на обучение. Продължителност на обучението по първата е 2 семестъра – за бакалаври/магистри по психология и 4 семестъра – за бакалаври и магистри по други специалности. По втората продължителност на обучението е 2 семестъра – за бакалаври/магистри по право, международни отношения и право и специалности от професионално направление (Национална сигурност) и 3 семестъра – за бакалаври/магистри по други специалности.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Ама и Варненски свободен университет ли имало?

  2. Не на конвенцията,заради образованието на децата и заради обвързаността ни по нея,ако я приемем,а за гей браковете да ги разрешат,но да не ги рекламират в училищата.Ако искат да разрешат които искат да се самоопределят и като свръхнови и извънземни.

  3. А кой субсидира варненските джендъри

  4. И ако ще регламентират еднополовите бракове,то поне да регламентират и правото на бащата и майката,ако са в един и същи град или район за София едновременно да упражняват родителските права,след като живеят в едно населено място,което по никакъв начин няма да е във вреда на детето,а не да се присъждат само на единият родител.Малко да помислят и за болшинството,а не само за изключенията.

  5. каракачанов, какъв референдум, какви 5 лв ?? чети конституцията – там е записано какви полове има у нас и ИК е несъвместима с нея ! и в НК, СК и в Закона за закрила на детето съществуват правните норми, регламентиращи защитата на пълнолетни и непълнолетни български граждани/…а това, че някой има странни сърбежи по телесните си отвори, не бива да се издига в КУЛТ…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.