Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Гей парад в Сараево Трайна хомофобска атмосфера в Босна

Мюсюлмани призовават за протести

„Страхът ни дава енергия“: Сараево е домакин в неделя на своя първи парад на гордостта в условия на трайна хомофобска атмосфера в Босна.
„Има Изач!“: мотото на проявата би могло да се преведе като „Отворете вратата!“ и казва всичко за чувството на затвореност на една заклеймявана общност, включително в Сараево – последната столица на Балканите, в която никога не е бил организиран гей прайд. Това положение може да се възприеме като парадокс на Запад, където босненската столица се ползва с имидж на откритост и толерантност, който често е идеализиран.

То не буди никаква изненада в средите на ЛГБТИ общността, подложена на хомофобски обиди и насилие, както свидетелства за това 20-годишната Амина Имамович, нападната през май заедно със своята приятелка от двама млади мъже, докато са се разхождали за ръка в центъра на Сараево. „Те ни заплашиха със смърт, но са все още на свобода“, при положение че са идентифицирани, казва тази студентка по политически науки, която като повечето представители на общността, с които се срещна АФП, предпочита да не бъде снимана.

Мюсюлманска организация призова да се протестира в събота срещу този парад, за да се защити „традиционното семейство“ и „естествените ценности“.

Трудно е да се прецени нейната представителност, но тази на Партията на демократичното действие /ПДД/ – основната босненска мюсюлманска партия, не буди никакво съмнение. В деня на обявяването на парада през април местна депутатка от ПДД, Самра Чосович Хайдаревич, изрази пожелание във Фейсбук „подобни хора да бъдат изолирани и поставени възможно най-далече от децата и от обществото“.

Нейната партия, която никога не осъди тези думи, иска от организаторите да се откажат. Към това искане се присъедини преди две седмици и десноцентристка партия от управляващата коалиция в кантон Сараево.

„Много голяма част от жителите на Сараево са срещу парада, тъй като той противоречи на традиционните ценности и на техните религиозни чувства“, обясни Ибрахим Керла, отговорен представител на партията. Над 80 процента от 340 000 жители на Сараево са мюсюлмани. Тази страна с 3,5 милиона жители забранява официално всяка дискриминация на основата на сексуалната ориентация, но не признава съюза между лица от един и същи пол.

БТА, със съкращения

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.