Генерала на 70 години

Ôóòáîëèñòèòå íà Ëåâñêè çàìèíàâàò çà Ëèâåðïóë Ãåîðãè Âàñèëåâ

Толкова успял в различни отбори треньор нямаме. Единственият, водил и "Левски", и ЦСКА. Но никога не е бил начело на националния отбор. Димитър Пенев стана треньор №1 на ХХ век заради четвъртото място на Мондиал '94. Но петима от неговите златни момчета бяха изваяни във Велико Търново. От Генерала. От Георги Василев, който днес празнува 70-годишен юбилей.

Преди 30 години "Етър" назначава младия специалист Георги Василев в мисията да постави болярски знак в българския футбол. ЦСКА и "Левски" току-що са разформировани от ЦК на БКП и това дава шанс на провинциалните отбори. Пет години трябват на Василев, за да изпълни мисията. Под ръководството на завършилия история във Великотърновския университет специалист изгряват звездите на Красимир Балъков, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Илиян Киряков и Бончо Генчев. С тях "Етър" става шампион и стига до два епични мача с "Кайзерслаутерн" в турнира за КЕШ (0:2 и 1:1), а след него всеки от героите вече е поел по пътя си.

"Левски" първи се насочва към Василев, който превръща "сините" в тотален хегемон на футбола ни. Гочето, както е известен на всички, записва със златни букви името си в историята на вечното дерби. През есента на 1994-та "Левски" печели най-голямата победа над ЦСКА - 7:1. А преди това Василев триумфира и на евросцената с отстраняване на славния шотландски "Рейнджърс".

Бързо Гочето добива популярност и извън родината. С неотклонима оферта кипърският "Анортозис" го привлича от "Левски", с което треньорът става едно от първите известни европейски имена на Острова на Афродита. Любовта става обща и до ден днешен Василев има вила в курорта Агия Напа.

Да привлечеш своя екзекутор! В тази мисия влезе покойният вече бивш собственик на ЦСКА Илия Павлов. Без да пестят средства, хората на шефа на "Мултигруп" правят "пътека" до Кипър, докато чуят "да" от Гочето. И така Василев става силният човек на "Българска армия". Успява да спре кошмарната серия от 9 загуби на ЦСКА в дербито, която сам започна. И през 1997-а става последният треньор, триумфирал със златен дубъл с "червените". Португалският "Беленензеш" влиза в трансферната игра и Василев обявява, че напуска. Трибуните на "Армията" изпадат в шок - не искат и да чуят за раздяла с човека, който ги унизи толкова много преди три сезона. Илия Павлов също казва тежката си дума и Василев остава. Само че така и не го приемат истински като свой. Особено хора в управата на ЦСКА. През пролетта на 1998-а го уволняват скандално - след победа с 3:0 над "Спартак" в Плевен. Причината - ЦСКА не играел красиво. Тогава Василев казва знаменитата реплика, популярна и до днес: "Змиите в Борисовата градина не спират да съскат."

След "червената" авантюра треньорът прави малък софийски шлем, поемайки за един сезон и "Локомотив" (Сф), за да стигне до любимото си място - Германия. Там Гочето стана Генерала. С малкия берлински "Унион" от трета лига българският треньор влезе във Втора бундеслига и стигна финал за Купата на Германия. Феновете, наричащи се "железни", му дадоха заслужения прякор, който така и не получи в България. До ден-днешен "Унион" започва списъка с поканите за коледните празници с адреса във Велико Търново. Защото Генерала е най-успелият треньор в историята на клуба.

След края на германската приказка Василев се завръща в "Левски", но там така и не му простиха, че води и ЦСКА. Въпреки това той е първият треньор, зимувал в евротурнирите през новия век. С него "Левски" стигна до осминафинал за Купата на УЕФА срещу "Ливърпул".

Уви, това се оказва и последният голям отбор в кариерата на Генерала досега. Следват кратки престои в "Унион", "Нафтекс", "Левадиакос", "Несебър", "Черноморец" и... "Етър". Василев обаче не се е отказал от занаята. Даже напротив. "Работи ми се като на 20-годишен", признава пред приятели Генерала. В дома си гледа всякакъв футбол, води записки, следи тенденции. Днес за него обаче ще бъде по-различен ден. Велико Търново ще се поклони пред един от най-славните си боляри. Ще се вдигат наздравици за 70 години Георги Василев.

Не му дадоха националния отбор

Един от парадоксите в българския футбол е, че двама от най-успелите треньори никога не са водили националния тим. Аспарух Никодимов отстрани два еврошампиона ("Нотингам" и "Ливърпул"), стигна полуфинал за КЕШ, но така и не получи поста. Същото се отнася и за Георги Василев - единствения, спечелил титли с три различни отбора. Единственият допир на Генерала до националите е през сезон 1985/1986, когато е помощник на Иван Вуцов.

ЗА НЕГО

Вторият ми баща във футбола

За мен Георги Василев е втори баща във футбола. Васил Матев ме запали, а Василев ме направи професионалист. Истински късмет е, че осем години от кариерата ми минаха с него. Заради празника му се прибрах в България. Василев е модерен и интелигентен човек. За жалост нашата действителност не го използва в последните години. Винаги съм се питал как това е възможно. Но пък нали сме в България. Даваме шансове на хора откъде ли не, а не на един от най-големите ни кадри. Василев изглежда като 50-годишен човек, има заряд и енергия. Желая му всичко най-хубаво.

Красимир Балъков, бивш футболист на Василев в "Етър"

Един от най-големите в занаята

Георги Василев е един от най-големите треньори в българския футбол. Поставям го редом до Димитър Пенев, Аспарух Никодимов и Иван Вуцов. Човек на честта и достойнството. Благодаря му за всичко, което е направил за българския футбол. Георги Василев заслужаваше да води и националния отбор, но така и не му го дадоха. Жалко, че българският футбол прекалено рано се отказа от него. Ако има повече хора като Василев, нивото ни ще е съвсем различно.

Стойчо Младенов, бивш помощник-треньор на Василев в ЦСКА

Дано продължи да работи

Да е жив и здрав! И дано се завърне във футбола, защото потенциалът му не е използван напълно. Георги Василев първи въведе съвременни методи още когато играехме в "Етър". Благодарение на него всички, които по-късно излязохме в чужбина, се адаптирахме много по-лесно. Твърдя, че Василев имаше по-модерно мислене от треньорите в Западна Европа. За футбола ни би било много добре, ако продължи да работи.

Цанко Цветанов, бивш играч на Василев в "Етър" и "Левски"

Коментари

Задължително поле