Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Генералите не бива да са заложници на политиците

Ген. Андрей Боцев

Преди месец и половина у нас имаше уникална ситуация в сферата на отбраната. В резултат на късо съединение във властта се появи „изпълняващ длъжността на началник на отбраната“. Подобно нещо не беше описано в законите и правилниците, но се случи. Правителството само излъчи сигнала, че Съветът по отбрана, който се ръководеше от тогавашния министър Николай Ненчев, е взел решение за назначаване на вицеадмирал Емил Ефтимов за началник на отбраната, но от администрацията на президента Росен Плевнелиев нямало никаква реакция. Като временно решение вицеадмиралът, който е заместник-началник на отбраната, бе назначен за и.д. и прие длъжността от подалия рапорт за уволнение генерал Константин Попов.

Така Николай Ненчев остави още един пожар, който трябваше да бъде угасен. Падна се на служебния вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев. Като генерал от кариерата на него му е пределно ясно, че формулата на и.д. не работи в армията. Самият вицеадмирал бе назначен с този административен експеримент за една година или до назначаването на титуляр. Служебното правителство реши, че трябва да продължи процедурата и да назначи титуляр. Вече стана ясно, че президентът Румен Радев не е против. Т.е. всичко е съгласувано за разлика от предишните управляващи. Предложението е началник на отбраната да е командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев и да бъде повишен в следващо военно звание „генерал-лейтенант“. Що се отнася до ген. Боцев, нагласата, че ще расте в кариерата, съществуваше отдавна. Знаеше се обаче, че той не обича да мълчи пред началниците, т.е. най-вече пред министрите.

Дали това назначение е работа на служебното правителство или не, е тема за коментари. Отговорът му зависи и от гледната точка. По-точно от политическата гледна точка. Натрапва се впечатлението, че политическите сили у нас твърде често скъсяват границата до професионалното ръководство на армията и си позволяват да кадруват. В този смисъл има основание в твърдението на министър Янев, че това решение е точно в правомощията на служебния кабинет, който е политически неангажиран и надпартиен.

Другата теза също има основание. Да се назначи титуляр за началник на отбраната от редовно избрано от парламента правителство. В началото на декември м.г., когато генерал Попов подаде оставка, имаше и кабинет, и Народно събрание. Политическото ръководство на Министерството на отбраната обаче не постигна консенсус и въпреки предупрежденията от екипа на президента Плевнелиев, направи крачка, която предопредели и.д.-то. Който и да е на тази временна длъжност, едва ли може да чертае с години напред своята дейност. Не е случайно, че Законът за отбраната и въоръжените сили дава мандат от четири години на началника на отбраната. На вицеадмирал Ефтимов хоризонтът беше много странен: до една година или до назначаването на титуляр. А ако след изборите няма консенсус между политиците за съставяне на редовно правителство? Трябва ли военен №1 да бъде заложник на политическото неразбирателство?

Впрочем при Николай Ненчев началниците на отбраната имаха кратък живот. Отидоха си преждевременно вицеадмирал Румен Николов и генерал Константин Попов. Още в началото беше ясно, че сянката му ще тежи върху вицеадмирал Ефтимов. За съжаление такава е системата. Нещо от рода на твърдението, че гражданският контрол върху въоръжените сили се е превърнал в гражданско управление. Всеки политик, понякога заради някакво коалиционно управление, може да застане начело на Министерството на отбраната и да решава съдбата на генералите и адмиралите. Може би точно заради това е добре, че непартийно правителство, в случая служебното, предлага титуляр за началник на отбраната.

 

Най-после от Сухопътни войски

В последните 20 години имаше само един висш офицер от Сухопътни войски началник на Генералния щаб или на отбраната. Военното командване беше поверено основно на ВВС и по-малко на ВМС. За този период ген. Андрей Боцев ще бъде вторият след ген. Златан Стойков представител на най-многочисления ни вид въоръжена сила. Пет от последните седем генерали, които бяха на върха на военната йерархия, влязоха в политиката. Един бе депутат, а трима кандидати за народни представители от различни политически сили – АБВ, БСП, ДПС и ГЕРБ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ще умра от смях!Тези журналисти за пълни идиоти ли ни вземат,как няма да има съглашателство във властта,като правителството е на червен Румен??То бива да мислят ,че пасем трева,ама вярно това е супер наглост!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.