Генерали влязоха в битка, каквато досега не са водили

Генералите и адмиралите вкараха военната лексика в президентската надпревара. Чака ни тежка битка, прогнозира Румен Радев. Готови сме за тази битка, ще ги бием, ще ги победим, категоричен е Пламен Манушев. Започваме съдбоносна битка за европейското бъдеще на нашата страна, заявява Съби Събев. От едната страна са самолетите, от другата - корабите, пошегува се премиерът Бойко Борисов. Засега само Сухопътни войски гледат отстрани. Те обаче си минаха по реда. Бившият командващ Ракетни войски и артилерия ген. Ангел Марин бе два мандата вицепрезидент. Тръгваме на битка за освобождението на България, твърди капитан от запаса Красимир Каракачанов. Влизаме в тази битка, за да победим без колебание, е уверен бившият външен и социален министър Ивайло Калфин.

Така един от резултатите на предстоящите избори е почти сто процента сигурен. Бъдещият президент ще бъде на „ти” с военната терминология. За върховния главнокомандващ това е задължително. И не само за него. Макар че през последните години чуваме какво ли не от върховете на властта. Тоест не само от държавния глава. Много трудно се усвояват военните думички. Например, че президентът е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, а не само на армията. Председателстваният от него Консултативен съвет е за, а не по, национална сигурност. Сухопътни войски, ВВС и ВМС са вид въоръжена сила, а не род войска. Те нямат началници, а командири. Отдавна у нас няма Генерален щаб, а Щаб на отбраната. Военен № 1 в България не е началник на Генщаба и на Щаба на отбраната, а само на отбраната. Армията не напада, а атакува. Корабите плават, а не плуват. Самолетите се пилотират, а не се карат. Казармата е сграда, а не военна служба. И т.н.

Избирателите на ген. Румен Радев очакват от него да направи пробив в окупираната от ГЕРБ власт, което е близката им задача. След това да разширят пробива и изпълнят следващата задача - предсрочни парламентарни избори. Затова отсега предприемат действия по фланга и уговарят останалите опозиционни партии за вот на недоверие на правителството. Самият кандидат за президент на Инициативен комитет, подкрепян от БСП, не само че няма проблем с военната лексика, но често я използва, за да обясни на електората своята тактика и стратегия. Например преди три седмици прогнозира, че „премиерът ще парашутира свой кандидат и той ще е основният опонент”. Месец по-рано на въпрос дали се чувства готов да стане върховен главнокомандващ каза: „Ако се чувствам неготов - не излитам. Аз съм човек, който обича предизвикателствата и се готвя за тях. Никога не съм отказвал излитане, когато се е налагало.” „Чака ни тежка битка. Може би последната, ако искаме да съхраним демократичното си право на избор.” Това написа в профила си във фейсбук ген. Румен Радев по повод обявената кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ. 

ГЕРБ издигна за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев. Разбира се, той е от резерва. Все още българското законодателство не позволява партии и политически коалиции да номинират за изборите действащи военнослужещи. Няма съмнение, че той ще бъде върховен главнокомандващ в сянка. Сам заяви, че като български адмирал и вицепрезидент ще помага на върховния главнокомандващ да укрепи сектор „Сигурност” и подчерта, че ще работи за издигане статута на жените и мъжете в униформа, както и за връщането на духа на българския войник и на нацията ни. Още при откриването на предизборната кампания в зала „Арена Армеец” взе на въоръжение военната лексика и се обърна към симпатизантите на партията с думите "Вие сте армията на ГЕРБ". Обеща силна президентска институция. Сърцето ми ще остане във Военноморските сили и Българската армия, каза вицеадмиралът и увери, че няма да допусне корабът България да бъде потопен. С Цачева щели да защитават авторитета на страната и институциите. "Готови сме за тази битка - изтъкна той. - Ще ги бием, ще ги победим". Очевидно е, че не разчита на флангови действия, след като ГЕРБ си има армия.

И бившият министър на Бойко Борисов, а сега кандидат за президент на Реформаторския блок, Трайчо Трайков си подсигури тила с генерал, който също влиза в битка и обещава да отвоюва България. „Днес започваме съдбоносна битка за европейското бъдеще на нашата страна. Резултатът от нея ще бъде или България да продължи по-уверено напред по избрания си европейски път на развитие, или да спре и тръгне назад към незавидното си близко минало“, каза в началото на кампанията ген. Съби Събев. „Длъжни сме да отвоюваме България от олигарсите, задкулисието и миналото, които постоянно ни дърпат назад. Искаме европейски ред и върховенство на закона. Искаме българските граждани да се чувстват напълно сигурни в собствената си страна и да има справедливост за всички“, подчерта още той. Това е втори върховен главнокомандващ в сянка.

За битка се готви и кандидатът за президент на "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО" капитан от запаса Красимир Каракачанов. Не тръгваме на една кампания, а на битка за освобождението на България от всички тези набези, от всички онези хора, външни и вътрешни сили, които я поставиха на колене през последните 26 години, заяви той при откриването на кампанията си. Не се поколеба да вкара в платформата си и идеята за въвеждане на наборна военна служба. Изглежда има доста резерви, след като залага на една тема, която и по негово признание, не е любима на много българи.

В битката на генералите и капитаните се включва и кандидатът на АБВ и коалиция Ивайло Калфин. Влизаме в тази битка, за да успеем да я спечелим, за да победим, без колебание, заявява той. И продължава: „Участвам в тази битка, за да докажа още, че в България може да има политика, може да има работещи институции и българите могат да имат самочувствие и достойнство.”

Допреди няколко години тези генерали и адмирали служеха заедно на България. Политиката ги раздели. Дори ги вкара в битка, която досега не са водили. Някои казват, че били ефрейтори в политиката. Кой какъв е, ще стане ясно на 6 ноември. Тогава са изборите, тоест краят на битката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи